Van Maanenstraat 1936

Interieur van Sportfondsenbad Van Maanenstraat, na 1936. Op de achtergrond panden aan de Schieweg.

De Van Maanenstraat draagt de naam van Cornelis Felix van Maanen, 1769-1846, staatsman, minister van Justitie (en Politie), minister van Staat. Voor veel Rotterdammers staat de straat synoniem voor het aldaar gevestigde Sportfondsenbad.

Het Sportfondsenbad Noord aan de Van Maanenstraat in de wijk Bergpolder is een zwembad gebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen, functioneel, strak, licht en luchtig.

Architectenbureau De Roos & Overeijnder ontwierp het bad in 1937. Een van de bijzonderheden was het openschuivende dak, dat tegenwoordig echter niet meer functioneert. Naast het buitenbad is een grote zonneweide. In 2002 kreeg het bad de status van rijksmonument.

Sportfondsenbaden werden volgens een spaarsysteem door spaarders en aandeelhouders gefinancierd. Sportfondsenbad Noord wordt in de volksmond ook wel het Van Maanenbad genoemd, naar de straat waarin het is gevestigd. Het zwembad vertegenwoordigt een belangrijke cultuurhistorische waarde, dat ervaart men direct als men er binnen komt. In 2014 startte een grote restauratie waarna het bad op 22 april 2015 door wethouder Pex Langenberg, die Adriaan Visser verving officieel werd geopend. Met de restauratie is het Van Maanenbad weer voor een groot deel in de sfeer van de jaren dertig hersteld.

De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.