Van Nelleweg 1980

Kantoor en fabrieksgebouwen van De Erven de Wed. J. van Nelle N.V. aan de Van Nelleweg nummer 1. Rechts op de voorgrond de Delfshavense Schie. De foto is gemaakt in 1980.

Het Stadsarchief Rotterdam doet mee aan de verkiezing Stuk van het jaar met een Van Nelle koffieaffiche. Stemmen kan via https://www.stukvanhetjaar.nl/nl/stadsarchiefrotterdam

Het pand is een vernieuwend hoogstandje van de architecten Brinkman en Van der Vlugt. Zij krijgen in de tweede helft van de jaren twintig van de vooruitstrevende Van Nelle-directeur Van der Leeuw opdracht om een nieuwe fabriek te bouwen. Het hypermoderne eindresultaat zet Rotterdam nog meer op de kaart als moderne architectuurstad. De beroemde Le Corbusier spreekt in 1932 na een bezoek aan de fabriek van ‘het mooiste schouwspel van deze tijd’. Het gunstig gelegen complex valt op door openheid en doorzichtigheid, te danken aan de glazen gevels en afscheidingen. Eveneens transparante luchtbruggen verbinden de tabaks-, koffie- en theefabriek met opslag- en expeditiehallen.

In 1998 doet eigenaar Sara Lee/DE het gebouw van de hand, waarna het wordt gerenoveerd en ingericht als evenementenlocatie en bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve sector. Kort voor 2000 krijgt de Van Nellefabriek de status van rijksmonument. In januari 2013 is het complex voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO wat in 2014 is goedgekeurd..

De foto is gemaakt door KLM Aerocarto en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen