Westplein 1950

Kantoorgebouw Atlantic Huis aan het Westplein, rechts Westerstraat, gezien vanaf de Veerkade, 1950.

Het Atlantic huis is een bedrijfsverzamelgebouw in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam. Het Atlantic huis ligt tegenover de Veerhaven.

Het Atlantic huis werd tussen 1928 en 1930 in art-decostijl ontworpen door architect P.G. Buskens. Het gebouw is bijzonder, omdat het een van de eerste bedrijfsverzamelgebouwen in Nederland is en omdat het als een van de eerste gebouwen voorzien was van een parkeergarage. Het gebouw heeft een betonnen skelet en is bekleed met baksteen en betonnen lijsten. Bij de entree van het Atlantic huis staan aan de gevel twee beelden van Willem Coenraad Brouwer. Ze verbeelden Hermes, de god van de handel, en Neptunus, de god van de zee.

Het Atlantic huis is niet meer in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. Op de begane grond is o.a. het bekende grand-café Loos gevestigd. Op de 1e t/m 6e verdieping bevinden zich luxe woonappartementen (koop) en vier kantoren (verhuur). Het Atlantic huis is een rijksmonument.

Omstreeks 1850 werd een begin gemaakt met de stadsuitbreiding buiten de Wester-Nieuwe-Hoofdpoort, die ten westen van de Leuvehaven stond, tot aan het Ponteveer (Veerdam). De Westersingel, Westersingelbrug, Westerstraat en Westplein herinneren aan deze westelijke uitlegging, die bekend stond onder de naam Tweede Nieuwewerk, ter onderscheiding van het Eerste Nieuwewerk, dat van 1699 tot 1702 werd aangelegd en waarvan de zuidelijkste dijk feitelijk de Westerstraat was. Van het nieuw ingedijkte gedeelte werd nu de zuidelijkste dijk de Willemskade en de daarvan ten westen gelegen dijk Westerkade.

De fotograaf is Francois Henri van Dijk en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen