Stadhoudersweg 1960

Staande in een oldtimer opent wethouder Bavinck het nieuwe Caltex tankstation aan de Stadhoudersweg in Blijdorp, 27 juni 1960.

Het grootste servicestation dat de Caltex tot op heden in ons land bouwde, is maandag in Rotterdam geopend door de wethouder van openbare werken, mr. H. Bavinck. Hij wees op de gunstige ligging ervan: aan een van de uitvalswegen naar Amsterdam en Den Haag, en vlak bij het Blijdorpplein, dat in de toekomst verbindingen zal krijgen met Hoek van Holland en de grote weg naar Gouda. De wethouder zei, dat volgens prognoses van deskundigen in 1970 het verkeer verzevenvoudigd zal zijn, dat wil zeggen op elke drie mensen een auto. Vervolgens bood mr. L. A. ten Bruggen Cate namens de Caltex de Rotterdamse verkeerspolitie een verkeerstestbord aan. Het nieuwe station heeft een capaciteit van 74.000 liter, verdeeld over dertien pompen. Er is een vrij staande tankgelegenheid voor bromfietsen.

De Stadhoudersweg draagt de naam van de vroegere plaatsvervanger van de landheer. Ten tijde van de Republiek was hij dienaar van de Staten van de verschillende gewesten. Ter hoogte van het Stadhoudersplein bevond zich in vroeger tijd het ‘Galgenveld’, waar door het Rotterdamse gerecht veroordeelde personen werden geëxecuteerd. In 1795 werd het veld aan een paardenvilder verhuurd; daarom heette het later ook wel Vildersveld. Van 1913 tot 1932 was hier de Melkmarkt gevestigd.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en uit het Gereformeerd Gezinsblad van 29 juni 1960 (via delpher.nl).

Met medewerking van Rotterdam van toen