Olympiaweg 1964

Het Sint Clara Ziekenhuis in aanbouw aan de Olympiaweg, 15-25 april 1964 (geschat).

Het Sint Clara Ziekenhuis was een ziekenhuis op Rotterdam-Zuid. Het Sint Clara Ziekenhuis is met het Zuiderziekenhuis gefuseerd tot Maasstad Ziekenhuis. Het ziekenhuis was gevestigd aan de Olympiaweg. Nadat de nieuwbouw van het Maasstad Ziekenhuis in maart 2011 was opgeleverd is het Sint Clara Ziekenhuis gesloten. In 2013 is begonnen met de sloop en aanvankelijk zou deze naar verwachting eind 2014 afgerond zijn. Momenteel is de sloop stilgelegd in afwachting van een definitief bestemmingsplan.

Het Sint Clara Ziekenhuis was van oorsprong een katholiek ziekenhuis en werd opgericht op initiatief van het Sint Franciscus Gasthuis. De Sint Clara Stichting werd opgericht op 28 januari 1949. Vanaf het begin was de doelstelling om zich niet uitsluitend op katholieken te richten. Speciale aandacht was er voor de kraamvrouwen. In 1949 werd als eerste onderdeel een kraamvrouwenkliniek van 20 bedden geopend. In 1951 kwam de eerste uitbreiding tot 125 bedden. Deze afdeling bestond uit houten gebouwen. Met de groei van de wijken op Rotterdam-Zuid (Lombardijen en Groot-IJsselmonde) groeide ook het Sint Clara Ziekenhuis. In 1965 werd de eerste paal geslagen voor een nieuw ziekenhuis van 13 verdiepingen en ruim 600 bedden. Dit werd in 1969 officieel geopend door prinses Margriet.

Op 1 januari 2000 fuseerden het Sint Clara Ziekenhuis en het Zuiderziekenhuis tot Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ), welke sinds 1 september 2008 Maasstad Ziekenhuis heet.

In juni 2006 werd gestart met de bouw van het nieuwe Maasstad Ziekenhuis nabij het station Lombardijen aan de Haastrechtstraat. In maart 2011 werd deze nieuwbouw in gebruik genomen, waarna de beide vestigingen van het ziekenhuis ook fysiek samengingen.

De Olympiaweg draagt de naam van een stad in Griekenland, waar in de oudheid de Olympische Spelen werden gehouden. Bij besluit van B&W 25 september 1968 ontving de Oost-Varkenoordseweg eveneens de naam Olympiaweg.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen