Vaanweg 1969

De Vaanweg en de Victor Hugoweg (Lombardijen), gezien vanaf het Jan Meertenshuis aan de Van Langendonckstraat, 1969. Rechts de velden van DRL.

Deze weg dankt zijn naam aan de voormalige boerderij ‘De Vaan’ aan de Dordtsestraatweg. Het tuindorp werd gebouwd op de landerijen, die bij deze boerderij behoorden. De naam ‘De Vaan’ is afgeleid van de familie Vaandrager, die vroeger eigenaar van deze boerderij was. Enige tijd heeft de NV Hygiënische Melkstal ‘De Vaan’ boerderij en bouwland geëxploiteerd. In 1921 werden deze aangekocht door de gemeente Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier in opdracht van de NV Vreewijk Tuindorp De Vaan gebouwd.

De Victor Hugoweg herinnert aan de Franse dichter en prozaschrijver Victor Marie Hugo, 1802-1885.

Prosper Antoine Joseph Van Langendonck (Brussel, 15 maart 1862 – aldaar, 7 november 1920) was een Vlaams auteur.

Hij vatte in Leuven de universitaire studies wijsbegeerte en letteren aan, maar kon die door familiale omstandigheden niet afmaken. Zijn vorming volstond wel om als ambtenaar te werken voor het ministerie van justitie. In 1899 kon hij, tot aan de Eerste Wereldoorlog aan de slag als vertaler bij de diensten van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij ondervond steeds meer last van een (erfelijke) schizofrenie en overleed in 1920 in een Brussels ziekenhuis.

DRL (De Rotterdamse Leeuw) is een Nederlandse amateurvoetbalclub uit Rotterdam-Zuid (Lombardijen), opgericht op 14 juli 1929. De eerste elftallen van de zaterdag- en zondagafdeling spelen respectievelijk in de Vierde- en Eerste klasse van het Nederlands amateurvoetbal (2016/17).

De thuiswedstrijden worden op het sportcomplex De Leeuwenkuil gespeeld welke gelegen is aan de Spinozaweg.

De succesvolste periode kende de vereniging in de seizoenen 1972/73, 1973/74 en 1974/75 toen de club drie opeenvolgende jaren in de Eerste klasse van het Nederlands amateurvoetbal speelde (toenmalig het hoogste amateurniveau).

De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen