Heiman Dullaertplein 1972

Heiman Dullaertplein gezien vanuit de Dirck Hoffstraat, 3 mei 1972. Rechts de 1e IJzerstraat.

Heyman Dullaert (Rotterdam, 6 februari 1636 – aldaar, 6 mei 1684) was een Nederlands schilder en dichter en leerling van Rembrandt. Zijn schilderijen, veelal trompe-l’oeils, zijn te zien onder andere in Nederland in het Kröller-Müllermuseum.

Als dichter is hij vooral bekend door zijn gedichten Aan myne uitbrandende kaerse en Een korenwanner aan de winden, beide te vinden in De Nederlandse poëzie van de 17e en 18e eeuw van Gerrit Komrij.

De Dirck Hoffstraat draagt de naam van de Rotterdamse kunstschilder Dirck Claesz. Hoff, die in 1628 overleed.

De Ijzerstraat is vernoemd naar het product ijzer dat de firma R.S. Stokvis leverde. De 1ste IJzerstraat loopt ten oosten van het voormalige pand van de firma R.S. Stokvis. De industrie van deze firma heeft de naam bepaald. Bij besluit B&W 21 februari 1928 werd het noordelijke gedeelte 1ste IJzerstraat en het zuidelijke gedeelte 2de IJzerstraat genoemd. Het middelste gedeelte werd een onderdeel van het Heiman Dullaertplein.

De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van  Rotterdam van toen