Burgermeester Slijpelaan 1962

Wegomlegging in verband met de bouw van de Van Brienenoordbrug, 1962 (geschat). Linksvoor de woonhuizen van de Burgemeester van Slijpelaan overgaand in de Bovenstraat richting de dorpskern van Oud-IJsselmonde.

Pieter Frederik van Slijpe (Middelharnis, 6 juli 1856 – Schiedam, 8 augustus 1942) was een Nederlandse burgemeester.

Van Slijpe werd in 1856 te Middelharnis geboren als zoon van de hoofdonderwijzer Pieter Frederik van Slijpe en Paulina van Wageningen. In 1881 werd hij benoemd tot secretaris van Sassenheim. In april 1892 volgde zijn benoeming tot burgemeester van de voormalige gemeente Ammerstol. Nog geen twee jaar later volgde zijn benoeming per 5 januari 1894 tot burgemeester van IJsselmonde. Van deze gemeente vervulde hij gedurende vijfendertig jaar het ambt van burgemeester. Op zijn verzoek kreeg op op 72-jarige leeftijd – per 1 april 1929 – eervol ontslag als burgemeester. Tijdens zijn burgemeesterschap werd in IJsselmonde onder andere een drinkwaterleiding en een tuindorp gerealiseerd. In de beginjaren van zijn burgemeesterschap in IJsselmonde raakte hij in conflict met de toenmalige ambachtsheer, mr. C.J.A. Bichon van IJsselmonde, over de aanleg van een veerdam. Na diverse juridische procedures, waarbij de ambachtsheer in het gelijk werd gesteld, schonk deze de grond aan de gemeente.
Van Slijpe trouwde op 19 april 1894 te Rotterdam met Elisabeth Kerssen. Hij overleed in augustus 1942 op 86-jarige leeftijd in Schiedam. Hij werd op 11 augustus 1942 begraven op de Algemene Begraafplaats van Voorburg.
In 1939 werd in IJsselmonde (op 1 augustus 1941 opgegaan in Rotterdam) de Burgemeester Van Slijpelaan naar hem genoemd.

De Bovenstraat is een straat in Oud-IJsselmonde die boven op de dijk langs de Nieuwe Maas is aangelegd. Voor die tijd heette deze straat Dorpsstraat.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen