Scheveninge straat 1947

De Scheveningsestraat richting de Ammersooisestraat, rechts het spoorviaduct van de Hofpleinlijn, juni 1947.

Deze straat dankt zijn naam aan het voormalige dorp Scheveningen bij Den Haag. Deze straat heet zo omdat ze langs het viaduct van de vroegere spoorlijn Rotterdam-Scheveningen loopt.

De Ammersooisestraat is vernoemd naar Gherijt (Gerrit) van Herlaer (+ ca.1353), tweede echtgenoot Van Agniese Bokel. Hij was heer van Ammersoije. De Ammersooisestraat liep van de Vrouw-Jannestraat naar de Scheveningsestraat. Bij besluit B&W 18 september 1987 is de naam gewijzigd in Ammersooiseplein.

De Hofpleinlijn is de door de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij aangelegde en tussen 1907 en 1908 in gebruik genomen spoorlijn die Rotterdam Hofplein via Den Haag met Scheveningen verbond.

Op 1 oktober 1908 reden hier de eerste elektrische treinen van Nederland. Aanvankelijk was de lijn geëlektrificeerd met een bovenleidingsspanning van 10.000 volt, 25 hertz (eenfase wisselspanning). In 1926 werd dit gewijzigd in 1500 volt gelijkspanning, de nieuwe standaard voor Nederlandse spoorlijnen.

Oorspronkelijk reden de treinen van Rotterdam Hofplein naar Scheveningen via station Den Haag HS, waar ze kop maakten. Ook werd er voor 1940 via een extra verbindingsboog (die net als de lijn van Rotterdam Hofplein naar Den Haag HS onder de Oude Lijn doorging) direct tussen Rotterdam Hofplein en Scheveningen gependeld. Nadat de lijn naar Scheveningen in 1953 werd gesloten, hadden de treinen aanvankelijk Den Haag HS als eindpunt, maar na het gereedkomen van de toenmalige nieuwbouw van station Den Haag Centraal (toen Den Haag CS geheten) en de verbindingsboog van Laan van NOI naar Den Haag Centraal in 1975 reden de treinen daarheen.

De spoorlijn werd vaak gebruikt als omleidingsroute tussen Den Haag en Rotterdam als de spoorlijn via Delft (door werkzaamheden of een storing) niet gebruikt kon worden. Sinds december 2002 is dit niet meer mogelijk doordat toen de verbindingsbogen tussen de spoorlijn Utrecht – Rotterdam en de Hofpleinlijn buiten dienst zijn gesteld en zijn opgebroken in verband met de bouw van het Statenwegtracé.

In de zomer van 2006 werden in het kader van RandstadRail aanpassingen verricht teneinde de lijn geschikt te maken voor een metrodienst. Nadat de gehele lijn enkele maanden buiten bedrijf was, werd de lijn op 10 september 2006 gedeeltelijk geopend als (in naam) onderdeel van Metrolijn E, in exploitatie bij de RET. Het deel van Nootdorp tot aan Den Haag Centraal is, na in november 2006 enkele weken in gebruik te zijn geweest, weer stilgelegd wegens technische mankementen en de ontsporing van een RET-metrovoertuig bij Station Forepark.

Sinds 3 september 2007 is de lijn weer volledig in bedrijf.
In Rotterdam liep de lijn over het Hofpleinviaduct met 189 overspanningen over een totale lengte van 1900 meter. Op dit gedeelte van de lijn was slechts vier jaar een metrodienst in bedrijf, in augustus 2010 werd de Hofpleinlijn via een nieuwe geboorde tunnel, het zogenoemde Statenwegtracé, aangesloten op de Metrolijn E en is het traject tussen het voormalige station Rotterdam Kleiweg en Rotterdam Hofplein opgeheven.

De foto is gemaakt door de Dienst Gemeentewerken en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen