Karel Doormanstraat 1957

Een wederopbouwrit op de Karel Doormanstraat met de in aanbouw zijnde Lijnbaanflats, 1 juni 1957.

De Karel Doormanstraat draagt de naam van zeeofficier Karel Willem Frederik Marie Doorman (1889-1942). Hij voerde in 1942 als schout bij nacht het bevel over het Nederlandse vlooteskader. De Nederlandse vloot ging in de strijd met de Japanse vloot in de nacht van 27 op 28 februari 1942 in de Javazee ten onder. De straat ligt ongeveer ter plaatse van de vooroorlogse Tuinderstraat en Diergaardekade.

In tegenstelling tot de traditionele Nederlandse winkelstraat zijn woningen en kantoorruimtes bij de Lijnbaan niet boven de winkels geplaatst maar in aparte gebouwen erachter. De winkels worden bevoorraad vanuit een expeditiestraat aan de achterzijde, die eveneens de toegangsstraat voor de woonbebouwing vormt. Deze bestaat uit blokken van resp. drie, dertien en negen lagen, die een gemeenschappelijk groengebied omsluiten. Het ontwerp stond onder supervisie van H.A. Maaskant, die zelf de losstaande Cityflat ontwierp. De unieke stedenbouwkundige opzet van voetgangersgebied, expeditiestraat en hoogbouw aan woonhoven heeft een van de weinige geslaagde vormen van stedelijk wonen opgeleverd, en blijkt ook kantoorkolossen uit de jaren zeventig moeiteloos te incorporeren.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van http://www.architectuurgids.nl/…/list_p…/typ_id/3/prj_id/171

Met medewerking van Rotterdam van toen