Bentheimplein 1972

Het Hofpleintheater gevestigd in scholencomplex Technikon, februari 1972 (geschat).

Hofplein Rotterdam (tot 2010 Jeugdtheater Hofplein) is een Rotterdamse theaterinstelling voor kinderen, jongeren en volwassenen. In 1985 werd het als Jeugdtheater Hofplein opgericht door acteur, schrijver, regisseur en artistiek leider Louis Lemaire. In 2015 bestaat het jeugdtheater 30 jaar.

Jeugdtheaterschool Hofplein telt inmiddels ruim 4000 leerlingen in de leeftijd van 6 tot 26 jaar. De leerlingen krijgen les in spel, dans en zang. Hofplein Rotterdam heeft naast zijn hoofdlocatie in Rotterdam ook locaties in diverse plaatsen in en buiten de regio, en een Brede School activiteit in Capelle aan den IJssel. Op deze scholen volgen de leerlingen hetzelfde lesprogramma als in Rotterdam. De Theaterschool is ondergebracht in het oude conservatorium te Rotterdam, aan de Pieter de Hoochweg. Op de schoollocatie bevinden zich drie kleine theaterzalen: Theater 222, Shakespearezaal en De Verdieping. Op de locatie aan de Benthemstraat bevindt zich de grootste theaterzaal met 500 plaatsen: het Hofpleintheater.

Het Hofpleintheater is ondergebracht in het Technicon-complex aan de Benthemstraat in Rotterdam en heeft in de voorgevel een door Karel Appel vervaardigd raam van gekleurd glas in beton. In dit theater worden jaarlijks drie grote producties opgevoerd. Succesvolle producties uit het verleden zijn onder andere De club van lelijke kinderen, De snoepwinkel van Zevensloten en het recentere De winterkoningin.

Per seizoen maakt het theatergezelschap tien tot twaalf producties. In een productie spelen vaak een of meerdere professionele acteurs mee, maar de hoofdrollen worden altijd gespeeld door leerlingen. De producties zijn vaak bewerkingen op een klassiek jeugdboek, een opera of een moderne versie van een bekend sprookje. Acteurs die ooit bij Hofplein Rotterdam begonnen zijn onder andere Noortje Herlaar, Gaite Jansen, Guido Spek, Anne-Marie Jung, Joey van der Velden en Jeroen Spitzenberger.

In november 2010 vierde Hofplein Rotterdam haar 25-jarig jubileum met een 25 uur durende marathonvoorstelling. Meer dan vierduizend spelers van 6 tot 26 jaar hebben meegedaan aan deze theaterproductie. Tijdens de jubileummarathon speelden, dansten en zongen leerlingen 25 uur. Ieder uur bracht een nieuwe spelerscast een deel of compilatie van een voorstelling. Behalve de wisseling van ‘voorstelling’, wisselden ook de bezoekers in de zaal.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen