De fabriek van Van Nelle aan de Delfshavense Schie, 1930

 

De fabriek van Van Nelle aan de Delfshavense Schie, 1930.

De Van Nellefabriek is een industrieel monument in de Spaansepolder langs de Delfshavense Schie, voormalig bedrijfscomplex van de koffie, thee en tabakverwerkende firma Van Nelle. Doet tegenwoordig dienst als bedrijfsverzamelgebouw.

Het pand is een vernieuwend hoogstandje van de architecten Brinkman en Van der Vlugt. Zij krijgen in de tweede helft van de jaren twintig van de vooruitstrevende Van Nelle-directeur Van der Leeuw opdracht om een nieuwe fabriek te bouwen. Het hypermoderne eindresultaat zet Rotterdam nog meer op de kaart als moderne architectuurstad. De beroemde Le Corbusier spreekt in 1932 na een bezoek aan de fabriek van ‘het mooiste schouwspel van deze tijd’. Het gunstig gelegen complex valt op door openheid en doorzichtigheid, te danken aan de glazen gevels en afscheidingen. Eveneens transparante luchtbruggen verbinden de tabaks, – koffie- en theefabriek met opslag- en expeditiehallen.

In 1998 doet eigenaar Sara Lee/DE het gebouw van de hand, waarna het wordt gerenoveerd en ingericht als evenementenlocatie en bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve sector. Kort voor 2000 krijgt de Van Nellefabriek de status van rijksmonument. In 2014 is het complex toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De fotograaf is Francois Henry van Dijk en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen