Gouvernestraat 1930

Gezicht op de Gouvernestraat met rechts Ons Huis, 1930. Op de achtergrond de Nieuwe Binnenweg.

De Gouvernestraat draagt de naam van de Rotterdamse bouwondernemer Johannes Gouverne, 1807-1865. Hij zette hier de eerste huizenblokken neer.

Film- en muziektheater LantaarnVenster op de Wilhelminapier, was oorspronkelijk gevestigd in het pand Ons Huis aan de Gouvernestraat. Dit pand herbergde in de jaren na de oorlog tevens een grafisch atelier en een theaterzaal.

Bioscoop ’t Venster werd met reden gevestigd in Ons Huis aan de Gouvernestraat. Ons Huis was in 1909 op initiatief van Arie van Beekum opgericht met de socialistische gedachte het volk te ‘verheffen’, zoals dat in die tijd heette. Het pand bleef tijdens het bombardement gespaard. Kort na de oorlog had Ons Huis als doel om belangstelling te wekken bij de Rotterdamse burgerij voor de kunst in al haar facetten. In Ons Huis werd Kunstcentrum ’t Venster gevestigd. Het werd vooral gebruikt door kunstenaars en kunstenaarsgroepen die er hun modern grafisch werk drukten. Ze kregen dan ook al snel de naam Venstergroep.

Naast dit grafisch atelier beschikte Ons Huis over een theaterzaal en kreeg het een eigen, avant-gardistische filmzaal, eveneens ’t Venster genoemd. Deze kwam tot stand door de verbouwing van een deel van het pand door de Rotterdamse architect J.B. Bakema. Daardoor kreeg het gebouw aan de buitenkant een strakke grijze gevel zonder ‘lawaaierig getekende en gekleurde filmaankondigingen’. Slechts blauwe neonletters gaven de naam van het filmtheater aan met achter matglas de titel van de film. ’t Venster was een klein, intiem filmtheater met zo’n 220 plaatsen, waar alleen ‘goede’ films vertoond zouden worden. Daaronder verstond men ‘films van betekenis’, artistieke en verantwoorde films. ’t Venster wilde zich met het aanbod meten met de vooruitstrevende bioscopen De Uitkijk en Kriterion in Amsterdam.

De fotograaf is François Henry van Dijk en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen