Batavierenstraat 1952

Gezicht in de Batavierenstraat gezien vanaf de Diergaardesingel, 1952. Op de achtergrond de West-Kruiskade.

De Batavierenstraat is vernoemd naar ‘de Batavieren te paard’, een vereniging van slepers, die in 1865 zeer gezien was in optochten bij nationale feesten. Vóór de Tweede Wereldoorlog lag ten westen van deze straat het Batavierenhofje.

Deze singel is vernoemd naar de in 1857 opgerichte Rotterdamsche Diergaarde, waarlangs deze singel liep. De Diergaarde werd eind 1939 gesloten in verband met de bouw van een nieuwe diergaarde in de wijk Blijdorp. Daarna werd met de sloop begonnen; het restant van de diergaarde werd verwoest bij het bombardement in mei 1940. Zowel de Stationssingel als de Spoorsingel hebben in de 19de eeuw enige tijd Diergaardesingel geheten.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen