Binnenwegplein 1973

Het pand van H.H. de Klerk aan het Binnenwegplein, 1973.

Architecten Van den Broek & Bakema ontwierpen het gebouw van H.H. de Klerk. Voor het tonen van meubelen is veel vloeroppervlak nodig en bij voorkeur veel wanden om een huiselijke intimiteit te suggereren. De vijf lagen van het gesloten, kubusvormige gebouw, zijn trapsgewijs rond een centrale vide van 6,5 bij 11 meter gelegd. De eerste verdieping kraagt uit en vormt een overkapping voor het winkelend publiek dat de etalages op de begane grond wil bekijken. Door glastegels in het dak kwam daglicht langs de gesloten gevels. De tweede en derde verdieping krijgen daglicht vanuit de vide. Bezoekers lopen over brede trappen rond de centrale vide langs de spiraalsgewijs oplopende verkoopvloeren. Tussen 1988 en 2014 was boekhandel Donner in het gebouw gevestigd.

Het verlengde van de Oude Binnenweg tussen Coolsingel en Karel Doormanstraat heet sinds 1971 Binnenwegplein. Al in 1454 liep door de Coolpolder een binnenweg van Rotterdam naar Schoonderloo met een afslag naar Delfshaven. Deze heette Coolsche weg of Binnenweg; het laatste gedeelte komt voor als Schoonderloosche of Delfshavensche weg of Binnenweg, maar heet na 1610 gewoonlijk Geldelooze pad. Hier vandaan liep een uitpad over een vonder of passerel naar de Ossewei en daarover naar het Lage Erf. De bebouwing aan de Binnenweg bij Rotterdam had in de 17de eeuw de tegenwoordige Mauritsstraat bereikt; in 1706 werd dit gedeelte bestraat en met bomen beplant. Pas het graven van de Westersingel bracht hierin verandering. Ten westen daarvan op Delfshavens grondgebied kwamen toen ook straten en sinds 1852 bestaan er plannen om de Binnenweg te verbeteren en een betere verkeersweg te maken tussen Rotterdam en Delfshaven. In 1876 werd daarmee begonnen.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van architectuurgids.nl en uit het Stadsarchief Rotterdam. http://www.stadsarchief.rotterdam.nl/straatn…/binnenwegplein

Met medewerking van Rotterdam van toen