Het Piccolo theater aan de Karel Doormanstraat, 1984

Het Piccolo theater aan de Karel Doormanstraat, 17 maart 1984.

Vanaf medio 1955 stond aan de Karel Doormanstraat, vlak naast de toenmalige Rotterdamsche Schouwburg het repetitielokaal van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 1965 vertrok het orkest naar De Doelen. Decorontwerper Johan Greter en Chiel de Mey, decorschilder, verbouwde de ruimte tot de kleine zaal van het Nieuw Rotterdams Toneel. De opening was op 11 december 1965 met ‘de getatoeëerde roos’ van Tennessee Williams en Ach, arme Fred van James Saunders.

In 1968 werden de zitplaatsen verbeterd. De opstelling was flexibel en de capaciteit was 160 plaatsen. De wanden waren donker geverfd, donkergroene banken met rode en blauwe kussens. Het Piccolo Theater bekleedde in die jaren een belangrijke plaats binnen het opkomende avant-garde toneel.

In 1984 werd het gebouw afgebroken om o.a. plaats te maken voor de nieuwe Rotterdamse Schouwburg.

Karel Willem Frederik Marie Doorman (Utrecht, 23 april 1889 – Javazee, 28 februari 1942) was een Nederlands schout-bij-nacht. De Engelse naam voor zijn rang is Rear Admiral, en zo raakte hij bij de geallieerden onder zijn bevel, en later in de Engels sprekende wereld, bekend als Admiral Doorman. Doorman kwam om tijdens de Slag in de Javazee. Ter nagedachtenis heeft de Koninklijke Marine tot vier keer toe een schip naar hem genoemd, te weten in 1946, 1948, 1991 en 2015.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van theaterencyclopedie.nl http://theaterencyclopedie.nl/wi…/Piccolo_Theater,_Rotterdam

Met medewerking van Rotterdam van toen