Bospolderplein 1935

Het Bospolderplein met muziektent en schoolgebouw, 1935.

Artikel van het AD op 6 januari 2007:
De Minervaschool, de Klimroos, de Bospolder kleuterschool, Hermes ulo, Aelbrecht Engelmanschool, de Hudsonschool: verschillende namen passeerden de revue.

Waar welke scholen precies waren gevestigd op dit Bospolderplein, daarover lopen de meningen uiteen. Wel kunnen we met stelligheid zeggen dat er in deze omgeving duizenden Rotterdammertjes moeten hebben gespeeld.

,,Die foto? Geweldig!’’ schrijft Rotterdammer Piet van Vliet. ,,In de omgeving van dit gebouw ligt mijn hele jeugd! In het rechter gedeelte, op de begane grond, was een openbare lagere school voor jongens. Het hoofd was de heer Peet. Daar boven was een meisjesschool. Het hoofd was mejuffrouw Van Weel. De ingang van deze scholen was de linkerpoort. De rechterpoort gaf toegang tot de ulo.’’

In het scholencomplex liggen de voetsporen van bekende Rotterdammers. André van Duin schijnt er te hebben gezeten en Hans van Heelsbergen, beter bekend als Hans Textiel. Rinus de Jong herinnert zich: ,,Ik zat op de lagere school bij hem in de klas. Zijn vader had in de Rosier Faassenstraat een textielwinkeltje. Zie wat ervan is geworden!’’

Veel anekdotes over leraren en leraressen bereikten ons. Juffrouw Poppel, meneer de Bruin, meester Peet, de juffen Van Weel en De Held, de meneren Kok, Den Ouden en Van Gameren, juffrouw Venema: ze komen allemaal voorbij.
Ben Saly: ,,Een leraar, Van Thiel heette hij geloof ik, had twee grijze pukkeltjes op zijn lip. Wij vroegen ons in het eerste jaar af waarom. Tot hij zich tijdens een les een keer naar het wasbakje spoedde om zijn aangebrande lip te blussen. Toen had hij er ineens drie. Hij bleek erg zuinig met roken te zijn. Roken mocht toen nog in de klas.’’

Ook bovenmeester Peet had een naam hoog te houden. ,,Hij had altijd z’n alledaagse bolhoed op. Eelt op zijn handen,’’ weet Cor Frings. ,,Als je daar mee te maken kreeg, dan voelde je de klap weken later nog. Meester Van der Meer was een hele fijne meester. Hij rookte Hofnarsigaren, en spaarde al zijn sigarenblikken voor ons op.’’

Maassluizer A. Klem kent de school via zijn vader. ,,Mijn vader was stoker op de Bospolderschool,’’ schrijft hij. ,,De verwarming werd warm gehouden met behulp van op kolen gestookte ketels. Zwaar werk was dat. Grote kitten werden met de hand gevuld en met een verrijdbare takel boven de ketels gehesen en leeggegooid.’’

In de Tweede Wereldoorlog werd onder het Bospolderplein een grote schuilkelder aangelgd, schrijven veel lezers. De school werd aanvankelijk gebruikt als kazerne voor het Nederlandse leger. Later werd het gebouw gevorderd door de Duitsers.
In de nadagen van de oorlog viel het meubilair ten prooi aan koukleumende Rotterdammers. ,,In de hongerwinter werd alles wat maar kon branden uit de school gesloopt,’’ schrijft mevrouw A. Kieneker. ,,Op zekere dag was ik met wat jongens stiekem houten wanden aan het slopen, toen iemand riep: ze staan ons op te wachten. Ik ben toen over het dak weggevlucht. Niet te geloven dat ik dat heb gedurfd.’’

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van ad.nl http://www.ad.nl/…/Meester-van-Thiel-brandde-zijn-lip-aan-n-peuk.dhtml

Met medewerking van Rotterdam van toen