Markt Afrikaanderplein, 1964

De markt op de Maashaven is verplaatst naar het Afrikaanderplein, 1964.

Op het Afrikaanderplein wordt sedert 19 februari 1964 op woensdag en zaterdag een markt gehouden. Voorheen werd die markt de Maashavenmarkt genoemd en stond langs de Maashaven en Hillelaan. Deze moest in verband met de bouw van de metrostations Maashaven en Rijnhaven het veld ruimen. De markt is de op zes na grootste markt van Nederland. De grootste is de De Haagse Markt, daarna komen Eindhoven en de Binnenrotte in Rotterdam Centrum. De markt op het Afrikaanderplein trekt een wijd publiek uit de omliggende wijken.

Het Afrikaanderplein is middelpunt van de Afrikaanderwijk. De strijd van de Zuid-afrikaanse Boeren tegen Engeland in de jaren 1899-1902 kreeg ook in Rotterdam grote belangstelling. Evenals in verschillende andere steden in ons land besloot men hier een Afrikaanderwijk in het leven te roepen. In deze wijk zouden de straatnamen de herinnering levend houden aan personen en plaatsen, die in de geschiedenis van Zuid-Afrika een belangrijke rol hebben gespeeld. Op deze wijze wilde men zijn bewondering voor en sympathie met de Boeren tonen.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen