Lloydkade 1958

Gerepatrieerde kinderen uit Indonesie maken kennis met sneeuw na aankomst van de Sibajak aan de Lloydkade, 19 januari 1958.

Uit de Telegraaf van 20 januari 1958:
ROTTERDAM, maandag “Het is uw eigen land”, zei de Koningin gisteren tegen de ruim 750 geëvacueerden uit Indonesië, die in de Rotterdamse haven arriveerden. Er viel natte sneeuw op het dek van de ‘Sibajak’. Een ijskoude wind blies langs de verschansing. Vier uur lang had een storm het schip voor de pieren van de Hoek opgehouden. Maar de hartelijkheid van het volk, waarmee de evacués dit barre land moeten delen, klonk in een wanne vorstelijke stem: ..Vandaag heeft hier ook de zon geschenen. U bent hartelijk welkom”.

Het gezin van mr. F. A. Hoff (50) was een van de tien waarmee de koningin zich onderhield. Strikt privé, strikt particulier. Vragend naar de persoonlijke omstandigheden, de gezondheid van de kinderen, de achtergelaten bezittingen. Aan de Dialan Sawoe 56 sloot mr. F. A. Hoff op 25 december zijn huis, reed met zijn auto. zijn gezin en schoonmoeder naar Priok en liet de wagen door zijn vriend terugrijden naar Djakarta. Die vriend kreeg ook de huissleutel. „Ik kreeg geen toestemming om mijn bezittingen te verkopen. Ik hoop, dat mijn vriend de zaak goed kan beheren, want voor ik vertrok wilden er al militairen in zijn huis”

Door de open deur van het huis van de ex-OVW-er T. P. Borstman (45), op Puntjak stapten 20 december vijf geüniformeerden van de oud-strijdersorganisatie binnen. Ze vroegen hoe het mogelijk was, dat ik twaalf jaar geleden als Nederlands militair was gekomen en er nog altijd was. Vijf dagen stonden er vier gewapende posten voor mijn deur. Toen bracht de politie mij en mijn vrouw aan boord van dit schip. „Mijn bezittingen? Ik mocht niets meenemen”.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit de Telegraaf van 20 januari 1958.

Met medewerking van Rotterdam van toen