Het bronzen Beeld symbool Welvaart ‘Nakie van Blakie’ 1979

Het bronzen Beeld symbool Welvaart van beeldhouwwerk P. Starreveld aan gevel van bankgebouw aan de Coolsingel, 6 december 1979.

In 1953 werd aan de gevel van de toenmalige Amsterdamsche Bank / Incassobank een bronzen beeld onthuld van een bevallige dame, vervaardigd door Piet Starreveld. Dit beeld, officieel De welvaart geheten, kreeg de bijnamen ‘Nakie van Blakie’ of ook wel ‘Jet’, als verkorte vorm van Bank-bil-jet. Het beeld siert sinds 1979 de gevel van de ABN-AMRO Bank aan de Coolsingel, waarmee de tweede bijnaam nog steeds van toepassing is.

Pieter Starreveld (Koog aan de Zaan, 5 mei 1911 – Amersfoort, 18 april 1989) was een Nederlandse beeldhouwer.

Starreveld studeerde aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1929-1932), waar hij een leerling was van Jan Bronner. Hij volgde daarna ook lessen bij Gijs Jacobs van den Hof in Arnhem. Naast zijn beeldhouwwerk was Starreveld actief als medailleur, graficus, kunstschilder en glaskunstenaar.

In de oorlog werkte hij mee aan illegale verzetsuitgaven van Albert Helman. Na de oorlog maakte hij diverse herdenkingsmonumenten. In de jaren vijftig verhuisde hij van Amsterdam naar Amersfoort en had hij zijn atelier in de voormalige Oranjerie van Park Randenbroek, een buitenplaats die ooit door Jacob van Campen werd bewoond.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen