Grotekerkplein met het duivenvrouwtje Hanneke van Ham, Ong.1910

Een bekend figuur op het Grotekerkplein was Hannetje van Ham, bijgenaamd het ‘Duivenvrouwtje’. Dagelijks kwam zij daar duiven voeren. De prentbriefkaart komt uit 1900.

Van Rijnmond.nl het volgende stuk:
Hendrikja Tijntje van Ham is geboren in 1870 en begint rond 1910 met het voeren van verwilderde duiven. Dat doet ze op het Grote Kerkplein aan de voet van de Laurenskerk. Duiven nestelen zich in die toren en in de kerk. Het heeft in die tijd zin om vaste voederplaatsen te maken om dat de duiven dan in de stad blijven. Als ze geen eten meer zouden vinden, dan zouden ze de boer op gaan en bijvoorbeeld postduiven in gevaar brengen.

Wilma van Giersbergen van het Stadsarchief Rotterdam heeft zich in ‘het duivenvrouwtje’ verdiept: “Iedere dag, door weer en wind, trok zij met een speciaal karretje langs de graankantoren om graan in te kopen en soms krijgt ze het ook. Het geld dat ze kreeg van de ‘steun’ besteedde ze grotendeels aan het voer. Ze had niet alleen mededogen met de duiven maar ook met allerlei loslopen dieren als honden en katten.”

Kinderen vinden haar vooral heel raar. Trijntje van Ham is toch een beetje raar figuur in de binnenstad van Rotterdam. Ze wordt door de kinderen uitgejouwd en de ruiten van haar huis worden regelmatig ingegooid.

In 1938 moet het duivenvrouwtje stoppen met het voeren van de duiven. Op verzoek van het gemeentebestuur krijgt ze geen voer meer van de dierenbescherming. De uitwerpselen van de dieren veroorzaken schade aan gebouwen en monumenten. De duiven worden langzamerhand een plaag. De gemeente wil ze laten verhongeren om zo van ze af te komen.

De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van https://www.rijnmond.nl/…/Vergeten-Verhalen-het-duivenvrouw…

Met medewerking van Rotterdam van toen