Bredestraat, 1929

Menigte in de Bredestraat vanwege brand bij meubelmagazijn Van Reeuwijk aan de Kipstraat, 1929.

Uit Voorwaarts: sociaal-democratisch dagblad van 29 april 1929: „VAN REEUWIJK” TOTAAL VERWOEST. Zware brand in de Kipstraat. Groot aantal perceelen, waaronder de volgeladen magazijnen van Piet van Reeuwijk, door den vuurdemon verslonden. Heldendaad van een brandweerman. Schade pl.m. 1 millioen. Meer dan veertig stralen hebben het vuur ten langen leste bedwongen. De oorzaak ligt in het duister.

Van 1595 tot 1598 werden allerlei huizen aangekocht om de Prinsenstraat te verbreden en te verlengen tot de Oostwagenstraat (Goudsewagenstraat). De straat, die tot het bombardement bekend stond als Prinsenstraat, heeft echter nooit verder gelegen dan de Lange Baanstraat. De Bredestraat, die van de Lange Baanstraat naar de Goudsewagenstraat liep, heette in het begin ook Nieuwe, Brede of Oost-Prinsenstraat, terwijl de Prinsenstraat eertijds Oude of West-Prinsenstraat genaamd werd.

De oorsprong van de naam Kipstraat ligt in het duister. Deze staat in ieder geval niet in verband met de dieren van die naam. Gedacht zou kunnen worden aan een huisnaam. De Kipstraat liep vóór in mei 1940 het bombardement van de Botersloot naar de Goudsewagenstraat. Na de oorlog is de naam Kipstraat gegeven aan een straat die van de Goudsesingel naar het Groenendaal loopt.

De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Delpher.nl. Lees verder op: https://www.delpher.nl/nl/kranten/view…

Met medewerking  van Rotterdam van toen