Noordmolenstraat, 1945

De Noordmolenstraat is feestelijk versierd in verband met de bevrijding van Nederland, 16 mei 1945. Bij het pand van de Algemene Coöperatieve Verbruiksvereeniging Voorwaarts hangt een spandoek met de tekst: Thanks for hanging your washing on the Siegfried-line.

Op 8 mei doet de bevrijder eindelijk zijn intocht in Rotterdam. De Duitse capitulatie is dan echt een feit en de aftocht van de Duitse troepen begint onmiddellijk. Het binnentrekken van de Canadezen leidt tot uitzinnige vreugde. Er wordt met zakdoeken en vlaggen gezwaaid en met bloemen en serpentines gegooid. Vooral de jeugd beklimt de tanks en vrachtwagens die onder luid gejuich door de straten rijden. Op het Stadhuis verschijnt burgemeester Oud met generaal-majoor Forster van het 1ste Canadese leger op het balkon, en ook nu ziet het weer zwart van de mensen op de Coolsingel. De meeste Canadezen slaan die dag hun kamp op langs de Heemraadssingel.

De Noordmolenstraat dankt zijn naam aan de vroegere windwatermolen van de polder Oost-Blommersdijk, die nabij de hoek Noordmolenstraat/Zwaanshals stond. Deze Blommersdijksemolen, in de volksmond bekend als Noordmolen, werd omstreeks 1440 gebouwd om het water uit de polder te pompen, dat vervolgens in de Rotte werd geloosd. Nadat de molen door brand was verwoest, werd hij in 1722 herbouwd. In 1878 werd hij vervangen door een stoomgemaal. De molen werd in 1894 afgebroken. De Noordmolendwarsstraat heette voor 1892 Dwarsnoordmolenstraat. Om overeenstemming te brengen in de terminologie van de straatnamen werd de naam gewijzigd.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van http://www.brandgrens.nl/bevrijding(bron: Stadsarchief Rotterdam) en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen