Aert van Nesstraat, 1959

Gezicht in de Aert van Nesstraat bij de Karel Doormanstraat, 1959.

De Aert van Nesstraat is een straat in het centrum van Rotterdam, en loopt van de Mauritsweg / Schouwburgplein naar de Coolsingel. De straat werd in het kader van de 19e-eeuwse stadsuitbreiding aangelegd in het verlengde van de Meent, die voorheen ten einde liep op de oostelijke oever van de Coolvest. De straat werd in 1873 vernoemd naar de Nederlandse zeeheld en vlootvoogd Aert Jansse van Nes.

Van 1886 tot 1940 stond hier de Groote Schouwburg. Tussen 1945 en 1947 werd een nieuwe Rotterdamse Schouwburg gebouwd met 1,7 miljoen afgebikte stenen van gebombardeerde gebouwen. Dit gebouw is in 1988 vervangen door een nieuwe Schouwburg.

De Karel Doormanstraat is een winkelstraat in het centrum van Rotterdam. De straat verbindt de Westblaak met het Weena. Tussen de Aert van Nesstraat en De Doelen (langs het Schouwburgplein) is de straat voetgangersgebied.

De straat ligt ongeveer ter hoogte van de vooroorlogse Tuindersstraat en Diergaardekade. Dit gebied werd in 1940 ernstig getroffen bij het bombardement op Rotterdam door de Duitse luchtmacht. De Karel Doormanstraat ontstond na de Tweede Wereldoorlog in het kader van de wederopbouw van de stad. De bebouwing aan de centrumzijde, die ook de bekende Lijnbaanflats omvat, dateert uit 1955 en is ontworpen door Hugh Maaskant. Ze wordt gezien als een treffend naoorlogs voorbeeld van het Nieuwe Bouwen.

Karel Willem Frederik Marie Doorman was een Nederlandse schout-bij-nacht. Hij werd bekend door de Slag in de Javazee in 1942. Het is een van de zeehelden die in de buurt met een straatnaam geëerd worden. Ter hoogte van de Van Oldenbarneveltplaats staat een buste van de marineman.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen