Schouwburgplein, 1967

Overzichtsfoto van het Schouwburgplein, waar een ijsbaan is gerealiseerd tussen de Schouwburg en het concertgebouw de Doelen, 8 januari 1967.

Uit het Vrije Volk van 9 januari 1967:
Zaterdagmiddag schaatsten een paar kinderen op een grote plas die op het dak lag van de parkeergarage voor de Doelen in Rotterdam. Dat bracht de directeur van gemeentewerken op het idee om de gehele betonnen bak onder water te laten lopen. Zaterdagavond werd zijn idee verwezenlijkt. In de laatste¬†uitzending van de radionieuwsdienst werd de geboorte van de ijsbaan in het hartje van Rotterdam bekend gemaakt. Zondagmorgen vroeg kwamen de eerste moedigen de baan inwijden. Goed druk werd het pas ‘s middags. Het was heerlijk vertoeven tussen de hoge gebouwen in, lekker in de zon, terwijl de wind geen kans kreeg de schaatsers van het ijs te verdrijven. Om twaalf uur zaterdagnacht werd met het spuiten van De Doelen-baan begonnen.

Het Schouwburgplein is onderdeel van het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam uit 1946. Voor de oorlog was op de plaats van het Schouwburgplein een dichtbevolkte stadswijk. Door het bombardement op 14 mei 1940 brandde deze wijk af, op de bebouwing van de Mauritsweg na. In de oorlog werd in de open vlakte een noodschouwburg gebouwd van afgebikte stenen uit de binnenstad.

Vanaf 1962 verscheen aan de noordkant van het plein het concertgebouw De Doelen. Onder het Schouwburgplein werd in 1966 de parkeergarage geopend. Sinds die tijd is het Schouwburgplein bovengronds een autoloze en boomloze vlakte.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en, via delpher.nl, uit het Vrije Volk van 9 januari 1967

Met medewerking van Rotterdam van toen