De Wijde Kerkstraat met de boekenmarkt, 1979

De Nauwe en Wijde Kerkstraat komen uit op de Grote Kerk. In 1467 of 1469 werd Erasmus waarschijnlijk in de Wijde Kerksteeg geboren. De straat heette toen vermoedelijk Stoofsteeg.In 1375 wordt voor het eerst de Kerkstraat aangetroffen, die later Oude en daarna Nauwe of Smalle Kerkstraat is geworden. Volgens oude kroniekschrijvers zou deze Kerkstraat oorspronkelijk de verlenging van de Oppert zijn geweest. De Rotterdammers maakten vroeger dan ook graag gebruik van de kortste weg tussen beide straten, die dwars door de kerk liep. De Nieuwe of Brede Kerkstraat, ten westen van de vorige, komt voor in 1543. Deze naam is later vervangen door Wijde Kerkstraat.

De Grote of Sint-Laurenskerk, vaak kortweg Laurenskerk genoemd, is een gotisch kerkgebouw in Rotterdam. Ze is het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum. De huidige kerk is een kruising tussen een hallenkerk en een kruisbasiliek. In de kerk is in een van de tentoonstellingskapellen nog een knopkapiteel aanwezig van haar voorganger, een tweebeukige hallenkerk zonder koor en toren. De kerk is gewijd aan Laurentius van Rome, de patroon van Rotterdam.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia

Met medewerking van Rotterdam van toen