De Grieks-orthodoxe Kerk van Sint-Nikolaas aan de Westzeedijk, 1974

De Orthodoxe kerk van de Heilige Nicolaas Rotterdam (Grieks: Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Rotterdam) is een Grieks-orthodox kerkgebouw te Rotterdam. De kerk behoort tot het Orthodox Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg, beide behorende tot het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.

Omdat Rotterdam een havenstad is en Griekenland een belangrijke zeevarende natie is vestigden enkele Griekse reders zich na de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Ook waren er veel Griekse zeelieden op doorreis waardoor er behoefte aan een Grieks-orthodoxe kerk ontstond. De kerk werd opgedragen aan de heilige Nicolaas van Myra, omdat dit de beschermheilige van zeelieden is. Volgens de legende zou de heilige Nicolaas zeelieden die hem aanriepen gered hebben, door de storm tot die hun schip in nood had gebracht tot bedaren te brengen.

Nadat de gemeente Rotterdam een kavel ter beschikking had gesteld, werd er een ontwerp gemaakt door de architect Thomas Nix in samenwerking met de architect John Antoniades. Op 4 februari 1954 werd de eerste steen gelegd door Alexander Papagos, in die tijd de premier van Griekenland. Op 29 juni 1957 werd de kerk ingezegend. Het kerkgebouw is in byzantijnse stijl opgetrokken uit baksteen gecombineerd met natuurstenen elementen. De kerk is gesitueerd aan de Westzeedijk 333 te Rotterdam.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikisage.nl

Met medewerking van Rotterdam van toen