Luchtopname van de Waalhaven en van Charlois, 10 mei 1940

Luchtopname van de Waalhaven en van Charlois, 10 mei 1940. Op de voorgrond de brandende gebouwen van Vliegveld Waalhaven en het weiland ten westen van het vliegveld waar Duitse parachutisten zijn geland (thans de wijk Pendrecht).

Eind jaren ‘30 werd Waalhaven de thuisbasis van de Fokker G.1 jachtkruisers van de 3e Jacht Vliegtuig Afdeeling (3e JAVA). Dit kwam door de oplopende internationale spanning. In de meidagen van 1940 vonden op en rond het vliegveld zware gevechten plaats. De Duitsers vernielden het vliegveld hierbij voor het grootste deel.

Na de overgave herstelden de Duitsers het terrein. Daarnaast breidden ze het ook uit en gaven het de naam Flugplatz Waalhaven. Er verrezen houten en stenen gebouwen. Maar ook een groot aantal barakken voor het grondpersoneel.

De Duitsers stationeerden op het vliegveld Messerschmitts BF 109 E’s van het JG 54. Na hun vertrek in augustus 1940 waren er geruime tijd nauwelijks operationele eenheden actief. Pas vanaf de zomer van 1941 waren er weer af en toe jachtvliegtuigen op Waalhaven.

De foto komt uit de collectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van defensie.nl. Lees verder op https://www.defensie.nl/…/vl…/vliegveldenoverzicht/waalhaven

Met medewerking van Rotterdam van toen