De bouw van het wijkcentrum De Larenkamp aan de Slinge, 1973

Thomassen: „Doelen werd ook duur gevonden” ‘LARENKAMP’ OPEN
(Van een onzer verslaggevers)

ROTTERDAM — Met een grote sleutel die door vier estafette-lopers vanaf de deelgemeente secretarie van Charlois was aangedragen, heeft burgemeester Thomassen zaterdagmorgen het nieuwe wijkgebouw De Larenkamp in Zuidwijk officieel geopend. De opening was het startsein voor een feestweek in en om het wijkgebouw die tot aanstaande zaterdag zal duren.

In zijn openingstoespraak ging burgemeester Thomassen in op de kritiek op de hoge kosten (ƒ 9 miljoen) van het gebouw. „Toen de Doelen werd geopend,” zo zei hij, „werd hetzelfde gezegd. Maar nu zegt iedereen: hoe heeft Rotterdam de Doelen voor zo weinig geld kunnen bouwen. Hopelijk wordt dat later ook over De Larenkamp gezegd.”

De burgemeester gaf de echte sleutel van het wijkgebouw, die in de grote sleutel verborgen zat, over aan wethouder J. G. van der Ploeg, die hem op zijn beurt aan de voorzitter van de beheerscommissie van De Larenkamp, de heer J. Nederlof, gaf. Wethouder Van der Ploeg zei, dat Rotterdam aan gebouwde en nog in voorbereiding zijnde wijkgebouwen nu.ƒ 50 miljoen heeft besteed.

Na de officiële opening bood de stichting Bewonersfonds het nieuwe wijkcentrum een vleugel en een piano aan. De stichting Tuinstad Zuidwijk droeg aan De Larenkamp het al boven de hoofdingang hangende carillon over. Het CWO-Zuidwijk, voorzitter J. Zwakhals van de deelgemeente Charlois en IJsselmonde boden het wijkcentrum respectievelijk de vlag van Zuidwijk, van Charlois en van Rotterdam aan. Daarna maakten de genodigden een rondgang in het nieuwe gebouw, gevolgd door een receptie waarop talloze Rotterdamse bestuurders, onder wie wethouder Riezenkamp, hun gelukwensen kwamen aanbieden. De feestelijke opening werd ook bijgewoond door veertig willekeurig uitgekozen bewoners van Zuidwijk.

‘s Middags waren er cabaret en balletvoorstellingen en gaf een padvindersgroep buiten het gebouw een demonstratie. ‘s Avonds was er voor de jeugd een popshow en een disco-avond. Gisteren hield het nieuwe wijkgebouw open huis voor de inwoners van Zuidwijk.

Kleien is in het nieuwe wijkcentrum De Larenkamp maar één van de duizend-en-één mogelijkheden.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 12 november 1973.

Met medewerking van Rotterdam van toen