Hartmanstraat, 1951

Gezicht in de Hartmansstraat en de Laurierlaan (nu William Boothlaan) met een gedeelte van het pand van Blikman & Sartorius in de Witte de Withstraat, 1951. Hier vind je nu onder andere Reijngoud en Bazar.

Op 28 januari 1642 kocht Harmen Hartman een laantje onder voorwaarde dat er alleen kwee-, mispel- en andere ooftbomen geplant zouden mogen worden. Het laantje kwam uit op de Coolscheweg. Hartman had daar echter al enige bezittingen, want in 1638 komt de laan van Hartman of Hartmanslaan al voor. Bij bovengenoemd besluit werd de naam Hartmanslaan gewijzigd in Hartmansstraat.

De naam van de Laurierlaan herinnert aan de laurierbomen in de botanische tuin van Isaac Cornelis van Schinne (1742-1819). Een gedeelte van die tuin kwam met een afzonderlijke ingang uit op de Laurierlaan. Deze laan komt al in de 17de eeuw voor. In 1702 heet ze Jan Ginkelslaan, naar de toenmalige eigenaar. Bij besluit B&W 21 november 1952 werd de naam gewijzigd in William Boothlaan.

William Booth, 1829-1912, stichter van het Leger des Heils. In deze straat werd op 9 september 1950 de nieuwe congreszaal geopend. De straat ontving haar naam als uiting van de waardering van het gemeentebestuur van Rotterdam voor de arbeid van het Leger des Heils.

Witte Cornelisz. de With (1599-1658) vlootvoogd, vice-admiraal van Holland en West-Friesland. De With sneuvelde tijdens de zeeslag in de Sont en werd begraven in de Sint Laurenskerk te Rotterdam, waar een marmeren grafmonument voor hem werd opgericht. De Witte de Withbrug ligt over de Westersingel en vormt de verbinding van de Witte de Withstraat met het Museumpark.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen