Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Gezicht op de Dorpsstraat (nu Bovenstraat) en de lager gelegen Benedenrijweg, 1900

De Dorpsstraat was de hoofdstraat in het voormalige dorp IJsselmonde. Bij besluit Raad IJ. 31 juli 1941 werd de naam gewijzigd in Bovenstraat.

De Bovenstraat is de straat in Oud-IJsselmonde die boven op de dijk langs de Nieuwe Maas is aangelegd. Voor die tijd heette deze straat Dorpsstraat.

De Benedenrijweg is de weg die onderlangs aan de Oostdijk loopt. Voordien heette deze Beneden Oostdijk.

Al in 1072 komt de naam Islemunda voor, maar er zijn sporen gevonden van vissen, jagen en landbouw vanaf ongeveer 2500 v.Chr., die gerekend worden tot de Vlaardingencultuur. In 1778 was er een eigen raad en begin 19e eeuw omvatte het grondgebied van IJsselmonde een groot deel van het huidige Rotterdam-Zuid. Tot 1941 was IJsselmonde een zelfstandige gemeente.

IJsselmonde en het aan de overkant liggende Kralingseveer waren in de tweede helft van de 18e eeuw bekend in Rotterdam om hun zalmvisserij. Het visrecht was voorbehouden aan de familie Van Brienen die de rechten verpachtte. Tot 1876 werden de rechten gepacht door het visserijbedrijf ‘De Merode’ dat gevestigd was aan de Groeneplaat, het latere Eiland van Brienenoord. Na 1876 werden de rechten overgenomen door ‘De Goede Verwachting’ dat gevestigd was op de buitengorzen in het oosten van IJsselmonde. Aan het eind van de negentiende eeuw nam de vangst dramatisch af door watervervuiling als gevolg van de industriële revolutie en door overbevissing.

De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen