Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

De toegangsroute naar de Beneluxtunnel, 1967

De toegangsroute naar de Beneluxtunnel met een ANWB-bord met info over de tol-o-maat, 29 mei 1967.

De Beneluxtunnel is een oeververbinding onder de Nieuwe Maas bestaande uit meerdere tunnels, tussen Vlaardingen/Schiedam en Hoogvliet voor motorvoertuigen, fietsers en de Rotterdamse metro (Lijn C). De weg door de Beneluxtunnel is de A4.

De totstandkoming van de Beneluxtunnel is met name te danken aan de Vlaardingse burgemeester mr. Jan Heusdens. De geplande Rijksweg 19/Zoomweg tussen Vlaardingen en Schiedam stond in de jaren 1960 niet hoog op de prioriteitenlijst van Rijkswaterstaat. Heusdens beijverde zich desondanks voor de totstandkoming van deze tunnel, die hij van groot belang achtte voor de ontwikkeling van Vlaardingen. Vanaf de opening op 5 juni 1967 tot eind 1979 was de Beneluxtunnel een toltunnel, geëxploiteerd door een maatschappij waarvoor hij de aanzet gaf. Er was destijds een tolplein aan de zuidzijde van de tunnel. Per passage moesten automobilisten een gulden betalen; voor vrachtwagens moest een rijksdaalder worden betaald. Op de dag dat de tunnel werd geopend werd het wagenveer tussen Vlaardingen en Pernis opgeheven. Voor veel Vlaardingers was het lastig te verkroppen dat de weg waarvoor hun burgemeester zich zo had ingespannen door grenswijzigingen tijdens de aanleg uiteindelijk op Schiedams grondgebied kwam te liggen.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen