Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Van misbruik verdachte zwemleraar (21) Arnhem maakte al eerder slachtoffers

De van misbruik verdachte leerling-zweminstructeur van de Arnhemse zwemclub Neptunus heeft een zedenverleden. In de zomer van 2012 werd hij opgepakt voor seksueel misbruik van vier jongens in Rotterdam. Ouders van de slachtoffers in Rotterdam stellen dat de zedenzaak in Arnhem wellicht voorkomen had kunnen worden.

Matthew A. was in 2012 nog minderjarig. Hij werd veroordeeld door de kinderrechter in Rotterdam en zat in een jeugdgevangenis in de Achterhoek. Dat stellen ouders van eerdere slachtoffers in Rotterdam. Uit door hen getoonde documenten blijkt dat het om dezelfde verdachte gaat.

De inmiddels 21-jarige leerling-zweminstructeur zit momenteel in voorarrest. In de periode van januari tot en met mei van dit jaar zou hij in het Arnhemse zwembad De Grote Koppel bij zes kleine kinderen ontuchtige handelingen hebben verricht. Vandaag staat hij voor het eerst voor de rechter in Arnhem.

De jongen volgde een beroepsopleiding bij een onderwijsinstituut in Rotterdam, maar woont in een begeleidwonenproject in Arnhem. Hij vroeg een stageplek aan bij zwemclub Neptunus. Tijdens het intakegesprek kwam hij betrouwbaar over en verzweeg hij zijn achtergrond. Club en instelling hadden geen contact, zeggen ingewijden. De zedenzaak in het Arnhemse bad kwam aan het rollen toen een ouder aan de bel trok.

‘Dit had voorkomen kunnen worden’

,,Ik vind het zo erg voor die kinderen en hun ouders  in Arnhem”, zegt de moeder van één van de toenmalige slachtoffers. ,,Naar mijn idee had dit voorkomen kunnen worden. Dat maakt me enorm boos. Deze jongen is een gevaar voor de samenleving. Wij mochten een deel van de rechtszaak bijwonen. Matthew heeft een verstandelijke beperking. Hij gaf toen toe dat hij zijn seksuele behoeftes niet kon uitzetten.”

Het misbruik speelde zich in 2012 af in de Rotterdamse wijk Nesselande. Matthew A. werd voorwaardelijk vrijgelaten. Hij kreeg een wijkverbod en zijn ouders moesten 24 uur toezicht garanderen. Maanden later belde de wijkagent dat Matthew A. weer de fout was ingegaan. Hij had een jongetje op het toilet van de kerk misbruikt toen hij samen met zijn ouders een dienst bezocht.

Stage

Het onderzoek en de rechtszaak in Arnhem moeten duidelijk maken hoe de verdachte ondanks zijn zedenverleden zomaar bij de zwemclub aan de slag kon. En of de hulpverlening wellicht te kort is geschoten.

De ouders in Rotterdam vinden de stage in het zwembad onbegrijpelijk. ,,Hoe kan dat? Gooi zo’n jongen in de bouw, laat zo iemand niet met kinderen werken. Dit verpest het toch ook voor de badmeesters die op een normale manier gek zijn met kinderen?” Een andere ouder: ,,Dit brengt tientallen herinneringen naar boven. Op ons gezin had dit een enorme impact. Mijn zoon heeft traumaverwerking gehad en kampte met agressieproblemen. Ik heb jarenlang de psycholoog bezocht. Ik vond dat ik als moeder had gefaald omdat ik mijn kind niet had beschermd. En nu gebeurt het opnieuw.”

Bron AD.nl