Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Haka aan de Vierhavensstraat, 1935

Het gebouw van de Coöperatieve groothandelsvereniging De Handelskamer (Haka) aan de Vierhavensstraat, 1935-1939.

De Coöperatieve groothandelsvereniging ‘De Handelskamer’ werd op 26 september 1914 opgericht met als doel om arbeiders levensmiddelen van goede kwaliteit voor een redelijke prijs te kunnen leveren. Winkelcoöperaties konden zich ongeacht hun politieke of godsdienstige overtuiging aansluiten. Haka had enkele tientallen coöperaties als afnemers verspreid over het hele land. Haka leverde naast ingekochte ook veel zelfvervaardigde artikelen, zoals brood, koffie, thee en andere kruidenierswaren. Behalve het bedrijfsgebouw in Rotterdam was er ook een fabriekscomplex van de Haka in Jutphaas. in 1947 ging ‘De Handelskamer’ op in de Coöperatieve Vereniging Centrale der Nederlandse Verbruikscoöperaties Co-op Nederland te Rotterdam.

Het Haka-gebouw bestond uit een koffiebranderij, een theemengerij en een verpakkingsafdeling met daarnaast kantoren, een magazijn en een graansilo. Naar ontwerp van de architecten Hermann Friedrich Mertens en Jacobus (Ko) Koeman werd het gebouwd in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Het gebouw is erkend als industrieel erfgoed en heeft sinds 2002 de status van rijksmonument.

De bouwlocatie lag precies op de kop van de oorspronkelijke Lekhaven, die samen met de IJssel-, Keile- en Koushaven tussen 1912 en 1916 werd aangelegd, maar die in de jaren negentig gedeeltelijk is gedempt, zodat het Haka-gebouw sindsdien niet meer aan het water grenst. Voor de realisatie van het gebouw was een lang maar smal terrein beschikbaar van honderd meter lang en vijftien meter breed. De breedte werd beperkt doordat de fundering van het gebouw minstens één meter afstand moest houden van de kademuur en aan de andere kant treinsporen waren voorzien.

De Vierhavensstraat loopt ten noordoosten van vier havens: Keilehaven, Lekhaven, IJselhaven en Koushaven.

De foto is gemaakt door Ontdekt Uw Stad en komt uit de collectie topografie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen