Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Duitsland mag verbod op tonen nieuwsfragmenten in Google niet handhaven

De Duitse wet waarin staat dat zoekmachines zonder toestemming geen korte nieuwsfragmenten en beelden van nieuwsorganisaties mogen tonen, mag van het Europees Hof van Justitie niet toegepast worden.

In 2013 werd in Duitsland een nieuwe auteurswet ingevoerd waardoor zoekmachines niet langer zonder toestemming onderdelen van nieuwsartikelen mogen tonen. Als dat wel gebeurt, dan moeten zoekmachines royalty’s betalen.

Het Hof oordeelde donderdag dat de wet niet toegepast mag worden, omdat het tonen van fragmenten van nieuwsberichten onderdeel is van de informatiemaatschappij. Daardoor moet de regeling eerst langs de Europese Commissie voor goedkeuring, maar dat is niet gebeurd.

Eerder stelde de Europese advocaat-generaal Gerard Hogan al dat de wet niet toegepast mag worden, omdat er dan te veel macht bij uitgevers komt te liggen. Het Hof volgt nu dit advies.

Het Duitse VG Media eiste een schadevergoeding van Google, omdat het bedrijf nieuwsfragmenten toonde in de zoekmachine en via Google Nieuws. Door de uitspraak van het Hof kan VG Media zich voor deze schadevergoeding niet op deze wet beroepen.

Bron: NU.nl