Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Drugssmokkelaars volgen havenwerkers tot aan de voordeur van hun huis

Drugscriminelen volgen havenwerkers van containeroverslagbedrijven na hun dienst naar huis. Bij de voordeur benaderen zij ze om mee te werken aan cocaïnetransporten.

De politie zegt recent meldingen van medewerkers van meerdere bedrijven in de Rotterdamse haven te hebben gehad over deze ronselpraktijk. ,,Het gevoel van onveiligheid onder personeel in de haven groeit’’, zegt politieman Cees van Duijn. Hij is projectleider van het HARC-team,een samenwerkingsverband van de Zeehavenpolitie, de Douane, de Fiod en het Openbaar Ministerie tegen drugssmokkel in de Rotterdamse haven.

Volgens dit voorjaar gepresenteerd onderzoek van de Erasmus Universiteit hebben drugscriminelen vrij spel in de haven. Gisteren was bij dezelfde universiteit een symposium waarbij onderzoekers en vertegenwoordigers van de opsporingsdiensten en bedrijven met elkaar in debat gingen over de problematiek.

Overhevelen

Drugssmokkelaars hebben hulp van binnenuit bij de overslagbedrijven nodig om de verdovende middelen onopgemerkt het land in te krijgen. Vaak zit de cocaïne in containers uit Zuid-Amerikaanse landen die standaard strenge controles ondergaan. Havenwerkers kunnen de pakketten overhevelen naar een veilige plek. In ruil daarvoor krijgen ze veel geld. Van 500 euro à 1000 voor een tas met een paar kilo tot 75.000 euro voor een complete vracht.

Campagnes die oproepen melding te doen zijn geen succes, want havenwerkers zijn bang voor represailles van de criminelen. Ook anoniem alarmeren gebeurt nauwelijks, omdat de mensen toch het risico lopen dat hun naam in het dossier komt en ze als getuige opgeroepen worden bij de rechtszaak.

Register

Een meldloket waar havenwerkers gegarandeerd anoniem blijven, staat nu op de to do-lijst van de opsporingsdiensten en bedrijven. Net als strengere screening van het personeel en het opzetten van een register van havenwerkers die de fout in zijn gegaan, waardoor ze niet meer bij een ander bedrijf in de haven aan de slag kunnen.

Vorig jaar is de recordhoeveelheid van bijna 19.000 kilo onderschept. Op basis van de vangsten tot nu zegt Van Duijn dat 2019 daaroverheen gaan. De politie gaat er niet vanuit plots veel succesvoller te zijn, maar eerder dat de drugshandel via Rotterdam is toegenomen.

Bron: AD.nl