Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Belgische politie stopt met gezichtsherkenning op luchthaven Zaventem

De Belgische federale politie is gestopt met een experiment rond automatische gezichtsherkenning op de luchthaven van Zaventem. Het project was in strijd met de wet, schrijft De Standaard op basis van het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC).

De politie kondigde vorig jaar in juli aan camera’s te gaan plaatsen voor gezichtsherkenning op Zaventem. Volgens commissaris-generaal Marc De Mesmaeker hoefde de wet daarvoor niet aangepast te worden.

Destijds sprak De Mesmaeker over een camerasysteem dat “mensen met een ‘verleden'” herkent. “Dan hoef je daar bij wijze van spreken niet met honderd agenten te staan om willekeurig mensen uit een rij te halen en te onderzoeken.”

Maar het COC startte een onderzoek en heeft inmiddels vastgesteld dat het project “juridisch niet kan”. Het project is in strijd met de wet op het politieambt en de gegevensbeschermingswet. Cameratoezicht mag wel, maar gezichtsherkenning niet, zegt het COC.

De Belgische politie zegt zich over het advies van het COC te buigen, maar wil wel gezichtsherkenning blijven inzetten. Volgens het controleorgaan moet de politie eerst nog een Data Protection Impact Assessment (DPIA) laten uitvoeren, waarin wordt bekeken of er aan de privacywet wordt voldaan.

Bron: NU.nl