Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

De Westzeedijk met de kabelbaan, 1955

De Westzeedijk met de kabelbaan tijdens de manifestatie E ’55, in oostelijke richting, 13 augustus 1955.

„In dankbaarheid voor wat in tien jaren is gedaan en de blik vol vertrouwen gericht op toekomst, stel ik deze manifestatie in werking.” Met deze woorden werd de tentoonstelling E55 op 18 mei 1955 door Koningin Juliana geopend. Na het grote succes van Ahoy’ verzorgde hetzelfde team op dezelfde plek vijf jaar later een nieuwe grote manifestatie: E55. Centraal thema was ‘de wederopbouw van de verwoeste stad en de wil om de moeilijkheden te overwinnen.’ E55 staat voor Nationale Energie Manifestatie. Energie in de zin van levensdrift, de wilskracht en werklust om het land na de oorlog en de watersnood te herbouwen. Veel bedrijven gebruikten de manifestatie om nieuwe producten en innovaties aan het grote publiek te tonen: televisie, ruimtevaart en delfstoffenwinning.

Op het terrein waren allerlei voorbeelden van Nederlandse bedrijvigheid te zien, zoals een jaknikker, een koeltoren, een mijnspoor, bruggen, vliegtuigen en treinen, een telefooncentrale en een gigantische maquette van het stroomgebied van de Rijn. Het thema bouwen kreeg gestalte in de geprefabriceerde paviljoens. Ruimtevaart kreeg gestalte in de vorm van een zestig meter hoge kraan met open gondels, maanmensen in ruimtepakken en een simulatie van gewichtloosheid. Landbouw en veeteelt waren in Het Park geconcentreerd. Daar waren ook de paviljoens van de elf provinciën te vinden. Het vermaakscentrum bestond dit keer uit een internationale verzameling cafés en restaurants, waarvan Chalet Suisse een overblijfsel is.

De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van wederopbouwrotterdam.nl https://wederopbouwrotterdam.nl/artikelen/e55

Met medewerking van Rotterdam van toen