Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Firma Jungerhans aan het Binnenwegplein, 1954

Belangstelling voor de nieuwe etalage van de firma Jungerhans aan het Binnenwegplein, juli 1954.

Het is jarenlang een toonaangevende zaak in het centrum van Rotterdam: Jungerhans. De plek waar jonge dames naartoe gaan voor hun uitzet. Het kiezen van een servies en alle andere spullen die nodig zijn om een eigen huishouden te gaan runnen.

Anton Jungerhans komt uit Pruisen en begint in 1882 een winkel in ‘galanterieën’. Volgens Van Dale zijn dat sierlijke snuisterijen. Van 1884 tot 1894 is de winkel van Jungerhans de Hoogstraat, in die tijd dé winkelstraat van Rotterdam. Daarna zit Jungerhans een paar jaar aan het Hang om vervolgens naar de Leuvehaven te verhuizen. Op die locatie blijft de winkel tot 1907. In 1908 gaat hij naar de definitieve locatie aan de Coolsingel. Daar wordt later een heel gebouw neergezet voor de winkel van Jungerhans, dat in 1921 de deuren opent.

Jungerhans aan de Coolsingel wordt bij het bombardement op Rotterdam in mei 1940 geheel verwoest. Vier weken later al openen de deuren van een noodwinkel aan de Binnenweg. Een tweede noodwinkel komt in het winkelcentrum Dijkzight aan de Mathenesserlaan. In de jaren vijftig komt Jungerhans terug in het centrum van Rotterdam met een nieuwe winkel. In 1953 gaat aan het Binnenwegplein de grote winkel van Jungerhans open. Het pand is ontworpen door het architectenbureau van de gebroeders Kraaijvanger. Het pand en het interieur zijn blikvangers.

Juist omdat Jungerhans niet goedkoop is, zijn de Rotterdammers er trots op. In de stad van handen uit de mouwen, kan een winkel in dure, deftige en vooral ook overbodige spullen op een ruim publiek rekenen. Het is een zaak waar veel bruidsparen naartoe gaan voor advies over de uitzet. Bij Jungerhans staat service hoog in het vaandel. Wie aan het bruidspaar een cadeau wil geven dat zeker in de smaak zal vallen, kan bij Jungerhans de lijst opvragen en één van de begeerde stukken kopen.

De tijd verandert en het sparen voor een uitzet is voor veel mensen geen gewoonte meer. In 2007 komt er een eind aan 125 jaar Jungerhans. De winkel aan het Binnenwegplein sluit in augustus definitief de deuren. Het glas-in-lood raam dat het entresol heeft gesierd, is aan Museum Rotterdam geschonken. Daarop is het vooroorlogse pand aan de Coolsingel te zien. Ook andere spullen die herinneren aan de deftige winkel in Rotterdam zijn opgenomen in de collectie van Museum Rotterdam.

De fotograaf is Francois Henry van Dijk en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rijnmond.nl http://www.rijnmond.nl/…/12…/Een-deftige-winkel-in-Rotterdam

Met medewerking van Rotterdam van toen