Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Noodbioscoop Lutusca aan het Kruisplein, 1959

Noodbioscoop Lutusca aan het Kruisplein met op de achtergrond een Lijnbaanflat, 28-30 september 1959.

Uit het Vrije Volk van 11 september 1946:
De nieuwe gebouwen vliegen in Rotterdam helaas niet als paddenstoelen uit de grond. Een uitzondering vormt echter wel het bioscoop-theater Lutusca aan de Kruiskade, waarvoor 20 maart j.l. de eerste paal is geheid en dat nu al heel aardig hoogte en vorm begint te krijgen. De uitvoerders van dit bouwwerk zijn ver op het bouwplan vooruit, wat in deze tijd nog slechts heel zelden voorkomt. Of men er echter werkelijk In zal slagen dit theater in de eerste week van december te openen bij wijze van Sinterklaasverrassing voor Rotterdam, zoals het de bedoeling is, durven we uiteraard niet met zekerheid te voorspellen.

De uitvoering van het interieur stelt de bouwers in vele gevallen voor moeilijke problemen door de hout- en textielschaarste, maar bij Lutusca is dit niet het geval. Men heeft namelijk de beschikking gekregen over de stoelen en de bekleding, die oorspronkelijk bestemd waren voor de verbouwing van het Grand Theatre. Het Tuschinkski-concern heeft dit materiaal in 1939 aangekocht. Het „Grand” ging in de oorlogsdagen verloren, maar men heeft het materiaal voor het interieur van het nieuwe “Grand” uit de begerige vingers van de Duitsers kunnen houden. Daaraan is het te danken dat Lutusca straks een vooroorlogs interieur krijgt.

Lutusca is een combinatie van de namen Lumière, Tuschinski theaters en Scala.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 11 september 1946.Met

Met medewerking van Rotterdam van toen