Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Gezicht op het Witte Huis op de voorgrond het de Koningsbrug over de Oudehaven, 1928

Gezicht op het Witte Huis met op de voorgrond het de Koningsbrug over de Oudehaven van het Oudehoofdplein af, uit het zuidoosten, 1928.

Het Witte Huis is de naam van een gebouw in Rotterdam dat een tijdlang het hoogste kantoorgebouw van Europa is geweest. Het heeft in 1940 als een van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement op Rotterdam doorstaan. In de jaren 1990 werd het zoveel als mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht (gevels en dak). Het was de eerste wolkenkrabber van Rotterdam en wordt door sommigen ook als eerste wolkenkrabber in Europa beschouwd (al wordt die titel meestal aan de Boerentoren in Antwerpen toegekend).

De Koningsbrug was een draaibrug over de Oude Haven in Rotterdam en vormde de verbinding tussen de Boompjes en de Oosterkade. De brug werd op 24 september 1860 geopend door Koning Willem III. De brug werd geflankeerd door vier leeuwen die afkomstig waren van de afgebroken Hofpoort en kreeg in de volksmond de bijnaam Vierleeuwenbrug.

Het Oudehoofd was het oostelijke landhoofd aan de monding van de vroegere Oude Haven. In 1598 was daar de Oude Hoofdpoort gebouwd. Deze verving de oudere poort bij de Nieuwehavensteeg. Nadat aan beide zijden van de Leuve in het begin van de 17de eeuw een Nieuw-Oosterhoofd en een Nieuw-Westerhoofd waren gemaakt , bleekf dat aan de Oude Haven bekend als het Oudehoofd. Tengevolge van het aanleggen van de Oosterkade achter de huizen van het Haringvliet in 1856 werd de Oude Hoofdpoort een obstakel voor het verkeer. De gemeenteraad besloot in dat jaar tot afbraak van de poort.

De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen