Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Gezicht op de Bergsingel met rechts de Christelijke Ambachtsschool aan de Gordelweg, 1930

In het gebouw van de Ambachtsschool op de hoek van de Gordelweg en de Bergsingel in Rotterdam is tijdens de Tweede Wereldoorlog heel wat verzetswerk gedaan.De Duitsers gebruiken de school ‘s nachts als observatiepost en overdag worden er bijvoorbeeld reparaties gedaan aan fietsen voor de koeriersters van het Verzet.
De bekende Rotterdamse verzetsstrijder Samuel Esmeijer is betrokken bij het werk dat op en vanuit de lokatie wordt gedaan. Zijn vader Geert Esmeijer is wiskundeleraar op de school.

In de Ambachtsschool worden gedurende de oorlog steeds meer werkzaamheden voor het verzet verricht. Het gebouw is een centraal punt voor de verspreiding van het illegale blad Trouw. Leraren die te vertrouwen zijn en gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld metaalbewerking, wordt gevraagd wapenonderdelen te maken. In de autowerkplaats worden reparaties gedaan aan auto’s, die meestal gestolen zijn.

De Duitse bezetter begint te vermoeden dat er illegale activiteiten zijn in de Ambachtsschool. In de nacht van 17 juli 1944 wordt Geert Esmeijer uit zijn huis gehaald. Hij wordt een uur later door nachtwakers bij station Delftse Poort gevonden. Hij is zwaargewond. In het Coolsingelziekenhuis wordt geconstateerd dat hij een oog moet missen. Geert Esmeijer ligt onder bewaking in het ziekenhuis en de Sicherheitsdienst heeft al aangekondigd hem te willen spreken. Samuel besluit zijn vader uit het ziekenhuis te ontvoeren. Dat doet hij samen met koerierster Hilde, die zich als verpleegster verkleed.

In augustus 1944 hervat vader Esmeijer zijn verzetswerk in de Ambachtsschool. In november van dat jaar stopt er op een middag een Duitse politieauto bij de school. Ze ondervragen de directeur over geheime vergaderingen. De koerierster gaan direct op pad om de verzetsstrijders te waarschuwen niet meer naar de school te komen.

Dat duurt niet lang want de motordienst van het verzet kan de reparaties die op de school gedaan worden, niet missen. Geleidelijk worden de werkzaamheden hervat.

In februari 1945 is de school gesloten vanwege de ijzige kou. Eén leraar is aanwezig. Hij staat patroonhouders voor het verzet te maken als hij vreemde geluiden hoort. Snel verstopt hij de spullen en gaat aan een filmtoestel werken. De school wordt overvallen door de Duitse politie en de Sicherheitsdienst. De concierge wordt gearresteerd en zijn huis wordt doorzocht. Ook de woning van de directeur komt aan de beurt. Bij de directeur is net verzetsstrijder Blonde Henk op bezoek, samen met koerierster Nelly. De vrouw van de directeur ziet de Duitsers aankomen. Blonde Henk kan vluchten en Nelly speelt voor dienstbode.

De directeur wordt naar de school gebracht en geconfronteerd met de spullen die daar inmiddels gevonden zijn. De nog aanwezige leraar en de directeur houden vol van niets te weten. De twee worden gearresteerd en naar het politiebureau aan het Haagse Veer gebracht. Ruim drie weken na de opsluiting worden ze vrijgelaten. De school is in die periode door de Duitsers geplunderd.

Na de bevrijding wordt het gebouw weer ingericht en gebruikt zoals het bedoeld is: de Ambachtsschool

En Samuel Esmeijer? De Rotterdamse verzetsstrijder die betrokken is bij de activiteiten in de school. Hij is in november 1944 na een opdracht niet teruggekeerd in Rotterdam. Hij blijkt te zijn omgekomen bij een vuurgevecht in Apeldoorn.

De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt, via rijnmond.nl, van het OorlogsVerzetsMuseum. https://www.rijnmond.nl/…/100615/Verzet-in-de-Ambachtsschool

Met medewerking van Rotterdam van toen