Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Ahoy-complex (Land van Hoboken), 1962

Het examen van 770 kandidaten voor het Vakdiploma Aannemer in het Ahoy-complex, 17 april 1962.

De basis van het huidige Ahoy werd gelegd in 1950: vanwege de voltooiing van de wederopbouw van de Rotterdamse haven werd de tentoonstelling ‘Rotterdam Ahoy!’ gehouden op het Land van Hoboken waar nu het ziekenhuis Erasmus MC staat. De voor de tentoonstelling tijdelijk neergezette ruimte bleef staan en werd onder de naam Ahoy’-hal geëxploiteerd tot 1966. Zo vond er onder andere de Nationale Energie Manifestatie 1955 plaats. Na ’66 werd een tijdelijk onderkomen gevonden aan de Hofdijk / Pompenburg in Rotterdam op het terrein van het voormalige Heliport.

De bouw van de basis het huidige complex begon in 1968. Het Sportpaleis (met daarin een vaste wielerbaan) en een drietal tentoonstellingshallen waren in 1970 gereed en werden officieel geopend op 15 januari 1971 door Prins Claus. 1980 werd een uitbreiding met een tweetal hallen (toen Leuvehal en Eemhal genaamd) gerealiseerd. Het oude gebouw op de hoek van de Zuiderparkweg en Ahoyweg is een voormalig pompgebouw uit 1950.

In 1988 werd besloten het complex te renoveren om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag van de gebruikers. Er werd hierbij veel aandacht besteed aan het up-to-date brengen van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Ook werd de inmiddels weinig gebruikte wielerbaan uit het Sportpaleis weggebroken om meer capaciteit te bieden voor bijvoorbeeld concerten.

In 1997 werd Ahoy verbouwd, om te kunnen voldoen aan de vraag van de markt. Toenmalig Ahoy’ werd uitgebreid met een zesde evenementenhal (de Scheldehal) en een ontvangsthal (het Plaza). Grenzend aan deze multifunctionele ruimte werden kantoren, horecagelegenheden en kleinere congres- en vergaderruimten gerealiseerd. Ook werd de entree van het Sportpaleis aangepast naar de huidige situatie. Daarbij verdween de directe brugverbinding die het complex had met metrostation en winkelcentrum Zuidplein. De brug werd deels verwijderd en de loopbrug eindigde bij een trap die uitkwam op het plein voor het Plaza. Op 3 maart 2017 werd begonnen met het afbreken van het laatste deel nadat de brug onveilig geworden was doordat een vrachtwagen eerder die week tegen een van de liggers van de brug gereden was.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen