Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

De specerijmolen De Ster aan de Plaszoom, gezien van de Kralingse Plas wordt door brand verwoest, 13 juli 1962

Uit het Vrije Volk van 13 juli 1962:
Dramatisch einde van alweer een molen. Trots van de Plaszoom weg in drie kwartier.

Ontsteld hoorde Rotterdam vanmorgen het nieuws: de prachtige molen De Ster aan de Kralihgse Plagzoom is om kwart over zes brandend ingestort.

Bijna acht jaar nadat (op 28 juli 1954 om twintig over vijf) de machtige bovenkruier De Noord aan het Oostplein in de vlammen ten onder ging heeft nu de fraaie specerijenmolen aan de Plas hetzelfde lot ondergaan. In drie kwartier deden de vlammen vanmorgen hun verwoestende werk: van De Ster is praktisch niets meer over. Aan restauratie valt niet te denken; alleen een volledige nieuwbouw zou Rotterdam een molen terug kunnen geven.

Een hengelaar, de 26-jarige loodgieter M. G. de Bruijn uit de Eendrachtsstraat 2a, ontdekte vanuit zijn roeibootje op de Plas als eerste de brand.

„Ik zag de zwaluwen vreemd druk om de kap van de molen cirkelen. Ze bleven maar fladderen. Een poosje later meende ik wat rook te zien, maar ik dacht eerst, dat het van een kachel of zoiets was. Maar toen werd de rook wat dikker en ik ben naar de kant geroeid”, aldus vertelde de heer De Bruijn: Hij legde zijn bootje aan de steiger van het huisje van molenaar C. G. van Harreweijen, dat een tiental meters van de molen verwijderd staat.

„Ik zag toen al, dat er vuur In de molen was en ik sloeg op de achterdeur om de mensen wakker te krijgen. Dwars door het huls heen zag ik, dat aan de voordeur ook iemand stond te bellen.

Dat was de metaaldraaier J. Sterk uit dé Rozenstraat 95 in Zevenhuizen, die met zijn brommer op weg naar zijn werk ook de rook uit de molen had zien komen.

De heer De Bruijn wachtte niet, toen op zijn eerste gebons tegen de achterdeur niet meteen antwoord kwam. „Ik zag binnen de telefoon hangen en om zo gauw mogelijk hulp te krijgen sloeg ik de ruit in en deed de grendel van de deur los.” Molenaar Van Harreweijen kwam juist in pyjama uit de slaapkamer. Allereerst werd de brandweer gebeld. Dat was om vijf over half zes. Meteen werd middel-alarm gegeven.

DE MOLEN stort in. Langzaam helt het geraamte achterover, de wieken breken af. Met een zware slag dreunen de molenarmen tegen de grond, terwijl de zware houtenbinten rommelend als een onweer in stukken breken. Aan de Plaszoom blijft de kleinere en nog oudere molen De Lelie eenzaam en alleen staan.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 13 juli 1962.

Met medewerking van Rotterdam van toen