Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Verzamelgebouw Zuid, 1968

Uit het Vrije Volk van 14 oktober 1960:
‘Een risico? Ja, dat was het. Maar we geloofden in dit gebouw en we hebben er met plezier aan gewerkt. Bij alle spanningen die het gaf, hebben we er onze vreugde aan beleefd.’

Het klink als een getuigenis, deze uitspraak van de heer. C. van Gelderen, directeur van de N.V. Bouw- en ï Exploitatiemaatschappij v/h C. Gestel en zo is het kennelijk ook bedoeld.

Het getuigt van de zekerheid met het Verzamelgebouw Rotterdam-Zuid een goed stuk werk te hebben geleverd. En van het vertrouwen dat het risico niet ten onrechte genomen is, dat dit enorme bouwwerk óp een centraal punt van Rotterdam- Zuid een goede toekomst tegemoet gaat.

De heer Van Gelderen sprak deze woorden aan de vooravond van de officiële opening, die zaterdagmiddag door burgemeester mr. G. E. van Walsurn verricht gaat worden. Er wordt, zoals altijd vlak voor de opening van elk gebouw, nog hard gewerkt, maar de heer Van Gelderen, die met zijn staf een deel van de tweede verdieping betrokken heeft met een ruim uitzicht op het nog wat onoverzichtelijke Zuidplein, mag het karwei nu toch wel als voltooid beschouwen.

Met dit Verzamelgebouw is een gedachte verwezenlijkt, die al vóór 1955 bij Stadsontwikkeling leefde: op de zuidelijke oever van de rivier een centraal gebouw te scheppen voor de vestiging van allerlei bedrijven. Die gedachte is, zeker in Rotterdam, niet nieuw. Bij de opzet kon zowel het Groothandelsgebouw als de Industrieflat aan de Goudsesingel als voorbeeld dienen en het is geen toeval, dat architect H. A. Maaskant, die in het ontwerpen van die twee complexen een belangrijk aandeel heeft gehad, de opdracht kreeg ook aan het nieuwe Verzamelgebouw vorm te geven.

Hij schiep een monumentaal complex, dat stedenbouwkundig een markant accent geeft aan de Zuidpleinomgeving.

Het gebouw vertoont aan de voorzijde een strakke gevelwand, slechts onderbroken door een vlak van de iets uitgebouwde kantine op de tweede verdieping. Door galerijen, die alle op het centrale trappenhuis uitmonden, wordt het voorgebouw met de achterbouw verbonden, die boven de doorlopende gelijkvloerse verdieping in drie gevels omhoogrijst.

De acht bouwlagen omvatten 19 winkels met kelder, 95 bedrijfsruimten van verschillende afmetingen en (op de bovenste etage) 15 dienstwoningen met drie tot vijf kamers. Voor 55% van deze totale ruimte is thans een bezetting gevonden.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 14 oktober 1960.

Met medewerking van  Rotterdam van toen

4 gedachten over “Verzamelgebouw Zuid, 1968

 • februari 25, 2020 om 9:11 pm
  Permalink

  I must thank you for the efforts you’ve put
  in penning this website. I really hope to view the same high-grade content from you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now
  😉

  • februari 25, 2020 om 9:55 pm
   Permalink

   YW 🙂

 • februari 25, 2020 om 12:40 pm
  Permalink

  Just desire to saay your article is as surprising. Thee clearness in your post is simply reat and i can assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me too grab your fed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the enjoyable
  work.

  • februari 25, 2020 om 12:43 pm
   Permalink

   Be my guest

Reacties zijn gesloten.