Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Interieur van het café A. van der Graaf aan de Catharina Beersmansstraat, 1922

Interieur van het café A. van der Graaf aan de Catharina Beersmansstraat nummer 2, 1922-1926. Op de foto links A. v.d. Graaf en midden Helena Beele.

Van theaterencyclopedie.nl:
Catharina Beersmans was een Vlaamse actrice. Zij bracht vanaf haar 12e levensjaar haar verdere jeugd door in Brussel, waar zij op 16-jarige leeftijd debuteerde in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. De eerste tien jaar speelde zij bijna uitsluitend bij Vlaamse gezelschappen. Haar opleiding kreeg ze van Victor Driessens. Hij was het ook die haar in de zomer van 1871 naar Nederland meenam. Haar eerste rol van betekenis waarmee zij voorgoed haar naam hier vestigde was in het stuk Fernande van Sardou de rol van Clotilde, die zij bij Jan Albregt en Van Ollefen speelde in de tent bij de Plantage in Amsterdam. In 1877 kreeg zij een vast engagement in Rotterdam, waar zij al snel uitgroeide tot een der belangrijkste krachten. Haar eerste rol was die van koningin Louise in Multatuli’s Vorstenschool, wat deze laatste ook positief ter ore kwam (bewonderend had hij het over het talent van dat “Brabantsch boerenmeisje”).

Daarna kwam zij voorgoed bij Antoine le Gras, Willem van Zuylen sr. en Jaap Haspels en zij bleef bij Le Gras en Haspels tot het laatst. Bij dit gezelschap was zij jaren de eerste vrouw. Haar 25-jarig jubileum werd zowel in Nederland als in België, waar zij ook bleef optreden, gevierd. Dat was in januari/februari 1887, respectievelijk als Medea en Jane Shore. Zij had twee dochters die ook aan het toneel waren, t.w. Mina en Pauline Beersmans. In 1980 werd ze samen met haar dochter Mina en schoonzoon Jan Dilis herbegraven op de Antwerpse ere-begraafplaats Schoonselhof.

In Antwerpen, Rotterdam en Turnhout is een straat naar Catharina Beersmans genoemd.

De foto komt uit de collectie WPK Originelen en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van theaterencyclopedie.nl

Met medewerking van Rotterdam van toen