Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

De Crooswijkseweg met de Sint-Barbarakerk, 1976

Voormalige R.K. parochiekerk St. Barbara in Rotterdam-Crooswijk. Ingewijd 1923. Forse, eenbeukige kruiskerk op centraliserende plattegrond. Verhoogde vieringpartij met tentdak, inwendig gedekt door een koepel. Veelzijdig gesloten transept en koor, waardoor de plattegrond de vorm van een klaverblad suggereerde. De links naast de voorgevel geplande toren was niet afgebouwd. Het geheel was ontworpen in een mengvorm van romaanse en byzantijnse stijlelementen, hetgeen kenmerkend was voor het latere werk van Jos Margry. Liturgisch gezien sloot het geheel aan bij de opzet van de zogenaamde volkskerk.

Buiten gebruik gesteld in 1974 en gesloopt in 1977. Ter plaatse, vlak naast en/of achter de pastorie, is in 1979-1980 een kleine kerkzaal gebouwd voor de parochie H.H. Verlosser en Barbarakerk, die in juni 2008 aan de eredienst is onttrokken.

Omstreeks 1337 komt de heer Van Voorne voor als eigenaar van het huis of de hofstede te Crooswijk. Dit huis kwam later aan de graaf van Holland. Het stond waarschijnlijk op de plaats van het oude Duifhuis, een toltoren die door de Romeinen was gesticht. Het huis komt voor op een kaart van 1567 van Jan Potter.

In 1828 kocht de stad de buitenplaats ‘het Huis te Crooswijk’, ook bekend onder de naam van Duifhuis, met de daarbij behorende grond. Het huis werd gesloopt en op het terrein werd een begraafplaats aangelegd. Alle hierboven genoemde straten liggen in het voormalige ambacht Crooswijk. De Crooswijkseweg wordt reeds in 1489 genoemd. Deze liep van de huidige Goudse Rijweg naar de vroegere Oudedijk. Ze kwam ook voor onder de namen Crooswijksche Binnenweg, Goudscheweg, Rubroekscheweg, Oudelandscheweg, Schinkelweg en Gerrit Berchmansweg.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van reliwiki.nl https://reliwiki.nl/…/Rotterdam,_Crooswijkseweg_38_-_Barbara en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen