Telegram stopt met zijn blockchainproject, maakt het bedrijf dinsdag bekend op zijn website. Oprichter en directeur van de populaire chatapp Pavel Durov noemt het een “trieste dag” in verband met de beslissing.

Onder de naam Telegram Open Network (TON) wilde het bedrijf een platform gebaseerd op blockchain uitbrengen. Daarmee zouden virtuele munten met de naam gram verhandeld kunnen worden. Het project was vergelijkbaar met bitcoin.

Het op de Britse Maagdeneilanden geregistreerde bedrijf kreeg het echter aan de stok met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Die noemde de verkoop van grams door Telegram illegaal en stapte in eigen land naar de rechtbank.

Het oordeel van de rechter heeft er nu voor gezorgd dat Telegram gedwongen wordt zijn project stop te zetten, schrijft Durov. Hij hekelt de doorslaggevende zeggenschap die het Amerikaanse rechtssysteem op deze manier over het internationale project kon uitoefenen.

In 2018 haalde Telegram 1,7 miljard dollar (1,57 miljard euro) op voor de ontwikkeling van TON, waarvan honderden miljoenen aan het project zijn besteed. Begin mei beloofde Telegram dat investeerders minimaal 72 procent van hun ingelegde geld terug zouden kunnen krijgen. Het is onduidelijk wat het stopzetten van het project voor de terugbetaling betekent.