Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Speedboatraces op de Nieuwe Maas, 1975

Uit het Vrije Volk van 4 augustus 1975:
11.15 u: Een eerste gewonde, op het Antwerpsehoofd. Een jongen is door een wat al te nonchalant weggeworpen bierblikje k.o. gegaan.
11.20 u: Speaker en radio-tvcommentator Kees Buurman verzoekt het wakkere publiek niets in het water te gooien. Wielerspeaker Hennie Goud denkt erbij: ‘En niet meer oversteken’.
11.30 u: De training wordt afgeschoten met een rode vuurpijl, richting Witte Huis. Zelfs de symboliek heeft de organisatie niet vergeten. Maar wat eigenlijk wel?
11.45 u: De klapstoeltjes langs de kant verwerken de eerste sensatie. Nog voor er één meter officieel is gevaren. De Engelsman Peter Inward zweeft door de lege Koningshaven. Tienduizenden gaan er eens goed voor zitten.
12.00 u: Eerste foutje: er zal gestart worden, maar de Koninginnebrug is nog dicht. Of is het open? In ieder geval omlaag. En dat is te gevaarlijk, hebben de deskundigen vastgesteld. De helpers op de bootjes dobberen vijf minuten langer op de Maas.
12.07 u: Eerste internationale Grand Prix Powerboatraces Rotterdam, eerste heat. Kees Buurman benadrukt nog eens, dat er alleen door: de grote opening onder de Maasbruggen mag worden gevaren. Sommige toeschouwers vinden dat een rondje door de kleinere gewelven met meer punten zouden moeten worden gewaardeerd. Om van een vlucht over de bruggen maar helemaal te zwijgen. Het is een geslaagde start, volgens’ Buurman, ‘want er blijven maar vijf of zes bootjes liggen’.
12.25 u: ‘Dat de beste moge winnen’, roept een vriendelijke RN-reclame boven in de lucht, tussen de sexblaadjes, de auto- en de sigarettensliertjes in. Maar Cees van der Velden is in geen wegen te bekennen. Renato Molinari bestuurt zijn waterspin als een Venetiaan zijn gondel.
12.30 u: Powerboatrace? Afvalrace! Dat rooie bootje met die patrijspoorten in de staart, die voorover liggende Noor Halsaa, we hebben ze al een heel poosje gemist. Toch niet rechtdoor gevaren naar Hoek van Holland, waar ook zo’n 100.000 Rotterdammers zondagen?
13.00 u: Een paar minuten onder de spoorbrug bij de Koningshaven leert dat de trein uit Dordt eigenlijk net zoveel lawaai maakt.
13.05 u: Ontmoeting met een Rotterdamse 75-er. ‘Meneer, ik ben hier op het water geboren. Ik heb vijftig jaar gevaren op Bazel. Hij draait: een weduwe tussen een vloeitje. Eén keer ben ik te pletter gevallen, in een ruim. Maar kijk me nou nog es staan. Op kantoor zeiden ze: ‘Als Janus er uit komt, ik heet dus Janus, dan loopt het hele ziekenhuis leeg’, Zo moet ik er hebben uitgezien. M’n: zoon vindt hier niks aan: Die gaat altijd met vakantie naar Joegoslavië, voor de bergen en voor de natuur. Dit hier noemt hij de natuur verzieken. Ik zeg: ‘Dat kan niet jongen, want natuur heb je niet meer in Rotterdam’.
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 4 augustus 1975.
Met medewerking van Rotterdam van toen