Wij zoeken nog dj's M/V ben jij dj of wil je dj worden iedereen is welkom heb jij zin of tijd mail me janelburg@hotmail.nl of zoek ons op, op de chat elders op deze site

Pompenburgsingel, 1925

Rommelmarkt aan de Pompenburgsingel, 1925. Rechts het Grand Theatre.

Een goede verklaring van deze straatnaam is niet te vinden. De naam wordt eerst in 1589 vermeld, wanneer er sprake is van de stadsvest bij Pompenburg. Oorspronkelijk was Pompenburg slechts de buurt die zich tegenover het Couwenburghseiland bevond. In 1505 had de vroedschap besloten de stad te versterken en verschillende torens aan de vesten te bouwen, o.a. ‘eene toorn in de crimp omtrent die hantboochscuttersdoel’. Zeer waarschijnlijk is deze toren op het latere Pompenburg verrezen en zal hij die naam wel gedragen hebben.

In de stadsrekening van 1644 komt de ‘toren van Pompenburg’ voor. In 1638 had men daar ook een korenmolen ‘Pompenburch’. De hoofdlieden van het korenmolenaarsgilde verkochten in 1740 de molenwerf, vanouds genaamd Pompenburch, waarop de molen ‘De Pomp’ had gestaan, met het verbod er ooit weer een molen neer te zetten. In 1837 en latere jaren gold de naam Pompenburg voor een blok huizen. Toen in 1905 de stadsvest ter hoogte van het Pompenburg was gedempt werd de hierdoor ontstane brede weg Pompenburgsingel genoemd. De naam Pompenburg werd in 1949 gegeven aan de weg die ter hoogte van de vroegere Pompenburgsingel is aangelegd.

Het Grand Théâtre aan de Pompenburgsingel in Rotterdam was een theater voor films en varieté. Eigenaar was het Tuschinski-concern, dat ook eigenaar was van Metropole Tuschinski (1936) in Den Haag en het Theater Tuschinski (1921) in Amsterdam.

Toen Abraham Tuschinski het Grand Théâtre overnam, was dit met 1800 zitplaatsen de grootste bioscoop in Nederland. Nadat Tuschinski 300 stoelen had laten verwijderen om er een groot toneel te plaatsen en een ruimte voor een groot orkest, werd het op 21 december 1923 heropend. De architect van het theater was Jacob van Gelderen; de art-deco-inrichting leek sterk op de inrichting van Theater Tuschinski te Amsterdam. Later werd het aantal zitplaatsen uitgebreid tot 1570. Het Grand Théâtre ging tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 verloren.

De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Eén gedachte over “Pompenburgsingel, 1925

  • juni 6, 2020 om 7:14 am
    Permalink

    I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog
    and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn many new
    stuff right here! Best of luck for the next! judi bola terpercaya

Reacties zijn gesloten.